Večernji rituali za bolji san

Spavanje direktno utiče na mentalno i fizičko zdravlje. Može uzeti ozbiljan danak na dnevnu energiju, produktivnost, emotivnu ravnotežu, pa čak i težinu. Naspavati se ako legnete u 3 sata navečer se čini nemogućim, međutim, imate mnogo više kontrole oko kvalitete sna nego što mislite. Lijek za poteškoće tokom spavanja možemo pronaći u navikama. Nezdrave navike i stil života štetno utječu na raspoloženje, mozak i zdravlje srca, imuni sistem, kreativnost, vitalnost i težinu.

– Pokušajte da uskladite prirodni ciklus spavanja i ustajanja. Sinhroniziranje sa prirodnim ritmom spavanja (cirkadijski ritam) je jedna od najvažnijih strategija za bolji san. Ako kontrolišete regularni raspored spavanja, osjećat ćete se mnogo osvježenije i energičnije. Pokušajte da spavate i ustajete u isto vrijeme. Ovo pomaže da se uspostavi unutrašnji sat tijela i optimizira kvaliteta sna.

– Melatonin je prirodni hormon koji se kontroliše svjetlom i pomaže pri regulaciji cirkadijskog ritma. Mozak izlučuje više melatonina noću, što nas čini pospanim te manje danju. Pokušajte izbjegavati ekrane dva do tri sata prije spavanja. Plavo svijetlo koje se emitira putem mobitela, tableta, računara i TV-a može poremetiti ritam spavanja.

– Za vrijeme spavanja, zamračite sobu. Koristite zavjese ili roletne da kontrolišete svjetlost sa prozora. Maska za spavanje može pomoći.

– Smanjite unos kofeina i nikotina. Kofein može uzrokovati probleme sa spavanjem do 12 sati nakon konzumiranja. Slično njemu i pušenje je stimulant koji remeti san, naročito prije spavanja.

– Pokušajte da izbjegavate veće obroke noću. Najbolje je imati večeru ranije i izbjeći tešku, obogaćenu hranu dva sata prije spavanja. Začinjena hrana može uzrokovati probleme sa stomakom i žgaravicom.

– Preveliki unos tekućina prije spavanja može rezultirati čestim odlaskom u toalet tokom noći.

– Smanjite unos šećera i rafinisanih ugljikohidrata. Konzumiranje hljeba, riže i paste prije spavanja može buditi iz dubokih, obnavljajućih faza sna.

Facebook komentari