Veza između kvasca i tijela

Kvasac je gljivica. Postoje mnogobrojni oblici gljivica. Neke koristimo za proizvodnju hljeba ili pravljenje piva. Gljivice kao što su kandida žive unutar našeg tijela. Ako se počnu razmnožavati nekontrolisano, mogu uzrokovati infekciju. Gljivične infekcije zahvataju kožu, stopala, usta ili spolna poručja. Ako je imuni sistem oslabljen, velika je vjerovatnoća da ćete je imati.

Možemo unijeti mnogo proteina i vitamina B iz hrane bogate kvascem. Kvasac održava probavni sistem zdravim i u ravnoteži. Pravilna količina pomaže imunitetu da radi pravilno svoj posao. Kvasac je prirodno prisutan u zdravoj mješavini bakterija u crijevima. Upija vitamine i minerale iz hrane, te se čak bori i sa bolestima.

Male količine su dobre za naše zdravlje. Prevelike doze mogu uzrokovati infekcije i ostale zdravstvene probleme. Ako uzimamo previše antibiotika ili kontracepcije, tijelo može početi proizvoditi previše gljivica. Ovo obično vodi ka gasovima, nadimanju, čirevima u ustima, lošem zadahu i osipu.

Nutritivne gljivice ne uzrokuju infekcije, te pomažu tijelu. Bogate su vitaminom B koji pomaže u razlaganju hrane za energiju. Cink i željezo u gljivicama gradi jače kosti i mišiće. Mogu se pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Još jedan oblik hrane napravljen uz pomoć gljivica je kefir. Ovo piće je probiotik koji pomaže u održavanju zdrave ravnoteže crijevne flore. Može pomoći u liječenju dijareje, sindroma iritabilnog crijeva i ekceme.

Facebook komentari