Veza između treninga snage i ishrane

Mnogi dižu tegove samo sa jednim ciljem – gradnja mišića. Dizanje tegova, s druge strane, može pomoći i da izgubite na težini.

Kroz dizanje tegova, promjene u tijelu mogu dovesti do stvaranja većih mišića sa manje masti. To znači da ćete vidjeti samo promjene u sastavu tijela, ali se stvarna težina neće značajno promijeniti. Ako počnete sa dizanjem tegova, krajnji je cilj smanjiti tjelesnu masnoću i povećati masu. Ljudi koji imaju više mišićne mase obično sagorijevaju kalorije čak i kad ne vježbaju aktivno.

Da biste nastavili uživati u prednostima dizanja tegova, trebali biste provjeriti šta jedete redovno. Ishrana igra ključnu ulogu u povećanju gubitka masti.

Trening snage se treba kombinovati sa dobrom hidratacijom i konzumiranjem dovoljno kalorija, proteina i povrća. Ako ne hranite svoje tijelo dovoljno, izgladnjujete ga. Trebate da jedete voće, povrće i omega-3 masne kiseline kako bi mišići oporavili. Dehidriranost se se ne smije dešavati jer slabi mišiće.

Ograničite škrobne ugljikohidrate poput kvinoe, pšenične tjestenine ili slatkog krompira na jedan obrok u toku dana. U ostala dva obroka trebalo bi uključiti povrće.

Također bi trebali uživati u grickalicama sa grčkim jogurtom, tvrdo kuhanim jajima, krastavcima, jabukom i kašikom maslaca od kikirikija. Proces sagorijevanja kalorija nastavlja se do kraja dana, uz večeru koja bi trebala uključiti pečenu piletinu ili mljevenu puretinu sa povrćem, pšeničnom pastom i umakom od paradajza.

Facebook komentari