Vitamin B12 – Mecobalamin

Autor: dr. Aziz Šukalo

Mecobalamin je hidrosolubilni vitamin. Zavisno od grupe koja je kompleksno vezana za kobalt razlikuju se mnogi derivati (cijanokobalamin, hidroksikobalamin, metilkobalamin, deoksiadenozilkobalamin). U hrani i u dodacima prehrani pojavljuje se u ova tri različita hemijska oblika. Tako je u dodacima prehrani najčešći oblik cijanokobalamin, zbog čega se često, nepravedno, vitamin B12 tako i naziva.

Cijanokobalamin je neaktivna forma i u organizmu se mora pretvoriti u aktivni oblik metilkobalamin koji ispoljava korisne osobine vitamina B12. Znanstvenici danas ističu da je hidroksikobalamin najmanje učinkovit oblik vitamina B12. Hidroksikobalamin je oblik vitamina B12 prisutan u injekcijama koji je kao i cijanokobalamin neaktivan, te se u organizmu mora pretvoriti u metilkobalamin. Zabrinutost u vezi s ovim vitaminom se danas uglavnom pojavljuje zbog upotrebe većih doza.

Najbolji oblik vitamina B12 jest metilkobalamin zato što je jedini fiziološki aktivan i može proći krvno-moždanu barijeru te ispoljiti korisne efekte na mozak.

Metilkobalamin ima osobinu i da se dugo zadržava u tkivima. Cijanokobalamin se u tijelu najprije mora transformirati u metilkobalamin kako bi ga organizam odmah upotrijebio. To su razlozi da znanstvenici preporučuju metilkobalamin i on je danas zlatni standard.

Apsorpcija vitamina B12

Za apsorpciju vitamina B12 neophodan je intrinzični faktor ili tzv. unutrašnji faktor kojeg luče stanice sluznice želuca. Mecobalamin predstavlja u organizmu djelotvorni oblik vitamina i djeluje kao koenzim tj. kofaktor koji učestvuje u mnogim metaboličkim procesima u tijelu, dok cijaokobalamin i hidroksikobalamin nisu aktivni oblici već se moraju pretvoriti u aktivni oblik mekobalamin. Jetra prestavlja glavni depo vitamina B12. Kada je riječ o prirodnim izvorima, vitamin B12 prisutan je samo u hrani životinjskog porijekla (goveđa, janjeća, pileća jetra, sardine, losos, sir, mlijeko, plodovi mora…).

Fiziološka uloga vitamina B12

Fiziološke funkcije su brojne. Direktno ili indirektno je uključen u gotovo sve metaboličke procese proizvodnje energije. Nužan je za pravilno funkcioniranje i zdravlje nervnog tkiva i moždanih ćelija, pravilno funkcioniranje i zdravlje eritrocita, sintezu DNK. Esencijalan u izgradnji i obnovi mijelinske ovojnice perifernih nerava. Neophodan je za normalnu moždanu funkciju kao glavni sastojak potreban za sintezu neurotransmitera tj. supstanci koje prenose impulse u mozgu. Ima važnu ulogu u spoznajnoj funkciji.

Manjak ovog vitamina u dugoročnom periodu povezan je sa povećanjem bijele moždane mase. Nedostatak vitamina B12 i folne kiseline dovodi do povećanih vrijednosti homocisteina kao riziko faktora za nastanak bolesti srca i krvnih sudova. Esencijalan u izgradnji funkcionalnih eritrocita sa učešćem u sazrijevanju u finalnoj fazi nastanka crvenih krvnih ćelija. Uloga u sazrijevanju crvenih krvnih ćelija u uskoj je vezi sa vitaminom B9 ili folnom kiselinom.

Hipovitaminoza

Mnoga su stanja pri kojima se može razviti manjak Vitamina B12. Premda se svako od njih karakteristično očituje, određena su klinička obilježja zajednička svima, a zapažamo ih u sistemu krvi, probavnom i nervnom sistemu.
Gotovo sve manifestacije od strane krvi posljedica su anemije. Simptomi anemije mogu biti slabost, poremećaji vida, vrtoglavica, zujanje u ušima, kao i osjećaj lupanja srca, anginozna bol te simptomi zatajenja srca. Pri fizikalnom pregledu pacijent s kobalamina je blijed uz neznatno žućkastu kožu i bjeloočnice. Puls je ubrzan. Simptomi od strane prbavnog trakta vidljivi su u usnoj šupljini, pri pregledu jezik je gladak i crvene boje poput svježeg mesa.

Neurološki simptomi zbog nedostatka vitamina B12 su parestezije (utrnulost, bockanje, peckanje), slabost u nogama, rukama i torzu, tegobe s ravnotežom i kretanjem, nestabilan ili ili neuobičajen hod te koji za posljedicu može imati padove, zatim omaglica, smetnje vida, zbunjenost i gubitak orijentacije, zaboravljivost, gubitak pamćenja i demencija u najtežim slučajevima nedostatka, poremećaji okusa/mirisa, podrhtavanje, nemirne noge, grčevi u rukama i nogama, oslabljen osjećaj za ravnotežu, oslabljena koordinacija finih pokreta (npr. pri uzimanju drške šoljice za kafu), grčenje mišića, abnormalni refleksi, paraliza, nemogućnost kontroliranja mokrenja ili stolice, impotencija i depresija.

Pored toga mogu se javiti i drugi simptomi kao posljedica nedostatka vitamina B12 kao što su bezvoljnost, razdražljivost, paranoja, manija, halucinacije, nasilno ponašanje, psihoze, promjena osobnosti, a nakon porođaja ako je u pitanju trudnica sa nedostatkom vitamina B12 i postporođajne depresije/psihoze.

Mecobalamin je i sastavni dio terapija sljedećih oboljenja; liječenje demencija tipa Alzheimer, dodatak terapiji multiple skleroze, a primjenjuje se i u liječenju poremećaja sna. Također kod poremećaja koji su vezani za lični ili facijalni živac). Primjenjuje se i u terapiji megaloblastne anemije. Za B12 je dokazano da je učinkovit u tretmanu astme osobito kod osoba kod kojih su astmatični napadi posljedica osjetljivosti na sulfite.

Njemački istraživači izvještavaju o tome da su B12 koristili kao dio uspješnog liječenja čitavog niza kožnih problema kao što su osipi, seboreja, dermatitis, ekcem, crvenilo i lupus. Članak u jednom časopisu opisuje uspješan tretman psorijaze. B12 je korišten i za tretman hipopigmentacije (vitiligo) i hiperpigmentacije. Sastavni je dio terapije povišenog šećera u krvi. Gluhoća je povezana s nedostatkom vitamina B12; nadopuna se pokazala uspješnom kod tinitusa i gubitka sluha uzrokovanog bukom.

Facebook komentari