Vitamini i suplementi će vam koristiti samo ako ih pravilno pijete

Dodaci prehrani za jačanje imuniteta davno su prestali biti “dodaci“ za posebna stanja organizma i postali nešto poput čipsa ili tik-tak bombončića.

Uvijek ih imamo u torbi, u ladici ili džepu i svako toliko ubacimo barem jednu tableticu u usta. Mnogi od nas često, i to na svoju ruku, posežu za vitaminima ili mineralima misleći kako si njihovom konzumacijom čine dobro. Ali, stručnjaci upozoravaju kako te nutrijente treba uzimati s mjerom i kako treba prepoznati simptome nedostatka pojedinog vitamina i minerala te ih potom, prema preporuci ljekara, nadomjestiti.

Dosta je simptoma koji upućuju na nedostatak pojedinih vitamina u organizmu, ali ih mi, htjeli ili ne, ne primjećujemo. Dilema je uzima li se u dnevnim obrocima dovoljno vitamina i minerala ili je unos potrebno pojačati i tvorničkim preparatima. Raznolika hrana osigurava dobru opskrbu svim vitaminima i mineralima. Međutim, je li to dovoljno prije svega ovisi od kvaliteti hrane koja se konzumira i o dnevnim potrebama organizma. Potrebe su veće u procesu rasta i razvoja, kod posebnih stanja: trudnoće i bolesti, pri povećanim naporima, povišenoj temperaturi i vlažnosti zraka zbog izlučivanja veće količine znoja.

Vitamin C i željezo među traženijim su suplementima u apotekama i prodavaonicama zdrave prehrane. Pouzdani znaci nedostatka vitamina C u organizmu su tjelesni umor, bezvoljnost, nedostatak apetita, blijeda koža, bolovi mišića i kostiju, učestalost prehlada i glavobolja, mekane desni, sklonost infekcijama i modricama, nedostatak daha, loša probava, kožna i kapilarna slabost, razdražljivost, nesvjestica, hronični umor…

Vitamin C najčešće nedostaje pušačima, osobama koje pretjerano konzumiraju crnu kafu, čaj i alkohol. Povišena tjelesna temperatura trostruko snižava nivo vitamina C u organizmu pa ga je potrebno uzimati tokom viroze ili prehlade.

Željezo je jedan od najvažnijih biogenih elemenata u organizmu. Osnovna uloga željeza je dotok kisika živoj stanici u organizmu. Smatra se da 20-30 posto žena ima manjak željeza. Nedostatak kalija, magnezija i ostalih elektrolita može uzrokovati grčeve u mišićima. Nesanica je alarm za nedostatak magnezija, cinka i aminokiselina. Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu. Nedostatak kalcija je relativno čest, a povećani unos iznimno je važan u nekim razdobljima života – za vrijeme rasta i u starijoj dobi. Nedovoljan unos kalcija dovodi do ubrzana gubitka koštane mase, što je čest slučaj u postmenopauzi. To je i uzrok pojavi osteoporoze.

Vitaminske pripravke treba uzimati samo na temelju dijagnosticiranog pomanjkanja i utvrđenih nedostatnih količina u organizmu, a ne zato što to piju vaši kolege, prijatelji ili stoga što je to trenutačno “in”. Prije nego što se odlučite kupiti suplemente, važno je znati da svi vitamini i minerali u organizmu imaju odnos komunikacije i konkurencije, odnosno sinergizma i antagonizma. Naprimjer, vitamin C valja uvijek uzimati zajedno s bioflavonoidima jer je njihov učinak sinergistički. Vitamin E potrebno je uvijek uzimati sa selenom. Kalcij i magnezij treba uvijek uzimati u odnosu dva prema jedan jer je takav njihov fiziološki odnos u organizmu.

Magnezij štiti odlaganje kalcija u organizmu, posebno u mokraćnim putovima. Da bi resorpcija kalcija bila potpuna, potreban je vitamin D. Uz omegu-3 nužno je uzimati gama-linolensku kiselinu jer stalnim uzimanjem omega-3 u višim dozama – ako ne uzimamo i GLA – doći će do razrjeđivanja krvi. Ako osoba ima manjak željeza, treba ga uzimati s vitaminom C, folnom kiselinom te vitaminom B12 jer će se tek tada pravilno resorbirati. Važno je napomenuti da ponekad treba pogledati antagoniste željeza – bakar i cink – koji mogu “krasti” – vezati željezo pa nikakva supstitucija željeza neće biti učinkovita. U poplavi svih mogućih pripravaka neka vam u kupovini pomogne stručna osoba, ljekar ili nutricionist.

Neka vaš odabir budu provjereni vitaminski pripravci, oni koji na deklaraciji nose oznaku i broj odobrenja za maloprodaju i upotrebu. Kad kupujete vitamine za djecu odaberite one koji su prije svega ukusni i ugodni za uzimanje kako bi ih dijete prihvatilo i, dakako, vitamine koji su namijenjeni djeci jer su po svom sastavu i koncentraciji primjereni njihovoj starosnoj dobi. Pri izboru važno je odabrati one koji sadrže željezo u obliku ferofumarata što u djece neće izazvati tamnjenje zuba. Nećete pogriješiti ako pri kupovini vitamina C odaberete vitamin C s oznakom “timed release” ili vremensko otpuštanje. Kako je vitamin C jedan od najnestabilnijih vitamina, odabirom vitamina C s vremenskim otpuštanjem osigurat ćete organizmu da zadovolji dnevne potrebe za vitaminom C. Učinite korak više i vitamin C uvijek pijte s bioflavonoidima jer su sinergisti pa će njihov učinak biti maksimalan. I ono najvažnije, nećete pogriješiti odaberete li vitamin C za svakodnevnu nadopunu. Vitamine B-kompleksa uvijek pijte sve zajedno jer oni su maksimalna učinka kada su svi na okupu, osim ako je potrebna individualna doza. Kalcij uvijek uzimajte s magnezijem, a minerale one koji su kelirani, odnosno vezani aminokiselinama.

Facebook komentari