Vitaminom B12 protiv Alzheimerove bolesti

Autor: dr. Aziz Šukalo

Alzheimerova bolest je teška, hronična, degenerativna bolest mozga koja može uzrokovati smrt. Ova bolest dovodi do senilnosti, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja te promjena u ponašanju i osobnosti osobe. Aminokiselina homocistein povezana je s kognitivnim oštećenjem i smanjenjem mozga koje povezujemo s bolestima kao što je Alzheimerova bolest.

Svjetska pošast

Od Alzheimerove bolesti i demencije trenutno je oboljelo 36 milijuna ljudi širom svijeta, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da bi se do 2050. broj oboljelih mogao popeti na 115 milijuna. Mozak starijih od 60 godina se smanjuje za nekih 0,5 posto godišnje, a i brže kod onih koji imaju nedostatak vitamina B12, blagi kognitivni poremećaj ili Alzheimerovu bolest.

Pojavili su se dokazi da uzimanje veće količine vitamina B12 može biti povezano sa smanjenjem rizika od razvoja Alzheimerove bolesti. Studijom provedenom u Finskoj u kojoj je učestvovao 271 ispitanik koji su imali najviše nivoe ovog vitamina, utvrđeno je kako je malo vjerovatno da će im biti dijagnosticirana demencija, javlja BBC.

Naučnici znaju da viši nivo aminokiseline homocisteina može povećati rizik od srčanog i moždanog udara, te demencije, a još tad je utvrđeno da se visoke vrijednosti homocisteina može smanjiti povećanjem količine vitamina B12 u krvi.

Niži rizik

U najnovijem istraživanju provedenom u Švedskoj dobrovoljci u ispitivanju su bili u dobi između 65 i 79 godina i nisu imali demenciju na početku ispitivanja. Praćeni su sljedećih 7 godina, te je kod 17 njih dijagnostikovana demencija. Kod onih ispitanika kod kojih je bio visok nivo homocisteina a zbog manjka vitamin B12 od oboljevanja od demencije je bio veći u odnosu na ispitanike koji su imali visoke vrijednosti vitamina B12.

Facebook komentari