Vježbanjem za bolje zdravlje srca kod djece

Sat vremena bilo koje fizičke aktivnosti koristi zdravlju srca. Nedavne studije su otkrile da djeca i tinejdžeri koji su radili svakodnevnu fizičku aktivnost su imala bolje nivoe holesterola, krvnog pritiska i težine, od ostalih vršnjaka, što je važno za dugoročno zdravlje.

Otkrili su da veće fizičke aktivnosti ili bar aktivnosti srednjeg intenziteta su povezane sa smanjenim srčanim rizicima, u neovisnosti o količini vremena koju djeca provedu sjedeći.

Naprimjer, djeca koja su pripadala aktivnoj grupi su imala manji struk od djece koja su bila u manje aktivnoj grupi. Kod odraslih, ova razlika je povezana sa oko 15 posto povećanim rizikom za ranu smrt.

Oblik aktivnosti nije bitan sve dok je intenzitet jednak kao kod brzog hoda. Mogućnosti uključuju vanjske aktivnosti, biciklizam, ples, aerobik, šetnja ili timski sportovi.

Međutim, pozitivni efekti ne poništavaju nanesenu štetu efekata leženja. Postoje određena ponašanja sjedenja, kao što je gledanje TV-a, koja nameću zdravstvene rizike. Stoga, ograničiti vrijeme gledanja TV-a je i dalje veoma bitno za zdravlje djeteta.

Sa vježbanjem, dolaze i mnoge druge koristi. Odrasli se mogu uključiti u njihovu aktivnost, što pomaže kod boljih socijalnih sposobnosti kod djece, poboljšanja koordinacije, te boljeg i sretnijeg djeteta.

Vježbanje, u bilo kojoj formi je fantastično za djecu i tinejdžere. Čak i djeca koja nisu za takmičarske sportove, imaju želju da budu fizički aktivna.

Facebook komentari