Vježbe koje biste trebali izbjegavati ako ste početnik

Neke vježbe zahtijevaju određene tehnike i preciznost koju samo iskusni sportisti imaju. Kod početnika, veoma je važno znati da svaku vježbu trebate postepeno uvesti, sa povećanjem težine.  Međutim, postoje neke vježbe koje su neefektivne i rizične, te mogu čak uzrokovati i povrede, te ih je najbolje izbaciti iz rutine.

Spuštanje lat mašine iza glave – Problem kod ovakvog oblika vježbe je da samo osobe sa veoma mobilnim zglobovima ramena mogu raditi ovu vježbu ispravno. Ako ploča udari dio vrata, može uzrokovati povredu na vratu. Bolji izbor je spuštanje lat mašine ispred tijela do grudi, spuštajući lopatice prema dole zajedno. Radite kontrakcije abdomena da bi stabilizovali tijelo i izbjegli preveliki zamah.

Vojni pritisak iza glave – Ovaj pokret ramena, u kojima dižete teg iza glave može uzrokovati isti problem kao i lat iza glave. Sigurnija alternativa je da držite teg ispred glave i držite tijelo uspravnim. Vježba se može raditi i sjedeći. Držite prirodnu poziciju kičme, sa gornjim dijelom tijela i gluteusom pritisnutim uz stolicu.

Uspravno držanje tega – Dizanje tegova ispod brade može napraviti kompresiju nerava u predjelu ramena. Umjesto takvog oblika vježbe, radite sa ramenima sa prednjim ili lateralnim dijelom tijela. Pokušajte malo saviti ruke dok radite vježbu.

Press mašina sa zgrčenim koljenima – Iz nagnutog položaja, gurate i vraćate ploču za bolji kvadriceps, gluteus i zadnju ložu. Što je bolji pokret, više zglobovi rade u punom kapacitetu. Međutim, ako osjećate bol tokom ovih pokreta, nemojte nastaviti sa vježbom.

Čučnjevi na Smith mašini – Drška na mašini može tjerati tijelo u rizične pozicije. Pored toga, osobe znaju previše raširiti svoje noge kada rade ovu vježbu, što može pogoršati problem. Ne morate nužno dodavati težinu kod čučnjeva ako ste početnik. Stanite uspravno sa blago raširenim stopalima, te polako spuštajte tijelo sa uspravnim leđima. Povucite malo kukove kao da želite da sjednete na stolicu. Pokušajte održati težinu na petama, te se polako vraćajte u poziciju stajanja.

Facebook komentari