Vježbe za bolje držanje tijela

Dobro držanje tijela nije bitno samo za izgled. Pomaže također u razvijanju snage, fleksibilnosti i balansa čitavog tijela.  Pravilan položaj tijela smanjuje stres na mišićima i ligamentima, koji ublažava rizik za povredu.

Dječija poza – Ova odmarajuća poza isteže kičmu, gluteus i zadnju ložu. Pomaže u izbacivanju tenzije u donjem dijelu leđa i vrata. Sjedite na donji dio obje noge sa koljenima sastavljenim zajedno. Nožni prsti se trebaju spajati. Stavite ruke ispred sebe, te spustite kukove nazad. Držite ruke ispružene u odmarajućem položaju. Dišite duboko i opustite se u ovoj pozi 5 minuta.

Naginjanje naprijed – Ovo držanje oslobađa tenziju iz kičme, gluteusa i zadnje lože. Stanite tako da vam se prsti na nogama dodiruju. Spustite ruke do članaka, čime ste nageli čitavo tijelo prema dole. Nagnite koljena malo i držite ruke uz donji dio noge.

Mačka-krava – Vježbanje ove poze masira i isteže kičmu, te poboljšava cirkulaciju. Stavite koljena i ruke na pod, sa težinom balansiranom na sve 4 tačke. Udahnite sa glavom podignutom prema gore, dok spuštate dio abdomena prema zemlji. Izdahnite i podignite kičmu prema plafonu, te spustite bradu prema grudima. Nastavite sa ovim pokretima bar 1 minutu.

Visoki plank – Ova poza pomaže u ublažavanju boli kroz cijelo tijelo, istovremeno jačajući ramena, gluteus i zadnju ložu. Stanite na sve četiri, te se polako podignite u položaj skleka, sa nogama i rukama na podu, dok je centralni dio tijela podignut. Držite ovu pozu po 1 minutu.

Stezanje gluteusa – Lezite na pod, sa savijenim koljenima. Ruke treba da budu na podu sa dlanovima okrenutim prema zemlji. Izdahnite kako povlačite noge prema gluteusu, te ih polako vraćajte nazad. Ponavljajte ovu pozur  nekoliko puta na dan.

Facebook komentari