Vježbe za starije ljude, šta se smije a šta ne smije raditi

Jedan od popularnih mitova širom svijeta je da je vježbanje teško i opasno za starije ljude, pa ga treba izbjegavati. Ipak, ovo treba uzimati s rezervom, jer su istraživanja pokazala da vježbanje smanjuje rizik od brojnih bolesti i generalno poboljšava zdravlje.

Naravno da tijelo slabi kako starimo, snaga mišića i kostiju je manja, ali i starim ljudima vježbanje će to popraviti i unaprijediti njihov organizam.


Zato stručnjaci preporučuju – kada birate koje vježbe raditi, ne obazirite se na to koliko godina imate, već na svoje mogućnosti, koje vježbe možete uraditi pravilno i bez rizika.

Zbog toga je veoma teško preporučiti koje vježbe da rade ljudi na osnovu godina – postoje jako krhki 60-godišnjaci, a postoje i oni koji istrče maraton.

Najbolja preporuka, stoga, je hodanje. Kretanje naokolo najbolji je način da zadržite formu i zdravlje.

Mogu to biti jednostavne vježbe – ustanite dok su reklame na televiziji i prohodajte po kući, prošetajte do marketa umjesto što vozite, i koristite obične stepenice umjesto pokretnih.


Još jedan sjajan oblik vježbanja je takozvani trening otpora, koji se inače radi s tegovima, ali za starije ljude to ne mora biti pravilo.

Jednostavno radite vježbe koje možete ponoviti 8-12 puta, poput čučnjeva.

Ne samo da će vam mišići i kosti zahvaliti, istraživanje je pokazalo da sjajno utiče i na mentalno zdravlje i kognitivne funkcije.

Facebook komentari