Vježbe za starije u izolaciji

U starosti, aktivni život je važan za održavanje dobrog zdravlja. Nedavna švedska studija je otkrila da fizička aktivnost utječe na duži životni vijek.

Pokretljivost nam može pomoći da unaprijedimo energiju, održimo nezavisnost, zaštitimo srce i kontrolišemo simptome bolesti ili boli. Svakodnevnom vježbom poboljšavamo raspoloženje, um i memoriju.

Zdravstvene koristi vježbanja

– Metabolizam usporava kako starimo, te je održavanje težine veliki izazov. Vježbom pomažemo pri boljem radu metabolizma i gradimo masu mišića što sagorijeva više kalorija.

– Tokom vježbanja se poboljšava funkcija imunog i probavnog sistema, boljeg pritiska i gustoće kostiju te manji rizik od Alchajmerove bolesti, dijabetesa, gojaznosti, srčanih bolesti, osteoporoze i nekog oblika raka.

– Poticaj za mobilnost, fleksibilnost i balansiranje dolazi od vježbanja. Treninzi snage pomažu u izbjegavanju simptoma hroničnih stanja kao što je artritis, stajanja, ravnoteže i koordinacije.

– Kvalitet sna je bitan za zdravlje. Svakodnevnom vježbom pomažete boljem spavanju te ljepšem i sviježijem buđenju.

– Fizičke aktivnosti opuštaju vaše tijelo ako je pod stresom, što proizvodi endorfine koji smanjuju osjećaj tuge, depresije i anksioznosti. Kad ste aktivni i prirodno jaki to pomaže vašem samopouzdanju.

– Igrice kao što su sudoku ili ukrštenice mogu da aktiviraju vaš mozak. Njegova funkcija je bolja u multitaskingu i kreativnosti. Gubljenje sjećanja, kognitivnog pada i demencije se umanjuju tokom tih aktivnosti.

Tipovi aktivnosti korisni za starije osobe

– Šetnja je savršen način da počnete sa vježbom. Nije vam potrebna oprema, osim ugodnih patika, i to možete raditi u bilo koje doba dana.

– Fitnes časovi vas čine motivisanim te omogućavaju izvor razonode, opuštanja i mjesta gdje se nalazite s prijateljima.

– Aerobik u vodi se smatra načinom umanjivanja stresa i grčeva na zglobovima.

– Poze u jogi sa disanjem poboljšavaju snagu, fleksibilnost i ravnotežu. Mogu se prilagoditi svakom nivou ove fizičke aktivnosti.

– Tai Chi i Qi Gong su sistemi borilačkih vještina koji uključuju pokretljivost koja povećava osjećaj ravnoteže i snage.

Fizička aktivnost je jedna od najzdravijih odluka koju stariji ljudi mogu donijeti. Međutim, s time dolaze mjere opreza kojih se trebaju pridržavati.

Da biste vježbali, odobrenje od doktora je jedna od prvih stvari koje biste trebali dobiti, posebno ako imate neko stanje koje se liječi. Trebate da imate na umu aktivnosti koje biste trebali izbjegavati. Dijabetičari bi trebali prilagoditi vrijeme kad uzimaju lijekove i obroke sa vježbanjem. Ako niste bili aktivni, pokušajte sa blažim vježbama i pokretima, pa vremenom povećavajte.

Spriječite povrede i nelagodnost tokom vježbanja pomoću zagrijavanja i dovoljnog unosa vode. Vježbanje bi trebalo biti tri do četiri puta u sedmici da bi se navikli na ritam aktivnosti.

Facebook komentari