Voće koje sadrži nizak nivo šećera

Iako voće sadrži mnogo zdravih nutrijenata, može imati i visok nivo šećera. Praćenje unosa šećera je zdravo za organizam, iako želja za slatkim zna prevagnuti. U nastavku ćemo navesti koje voće ima nizak nivo šećera u sebi.

Limun i limeta

Visok sadržaj vitamina C čini limun i limetu zdravom voćkom. Ne sadrže mnogo šećera (1 gram ili 2 prema jednom limunu), veoma su dobar dodatak čaši vode za pomoć pri obuzdavanju apetita.

Maline

Maline sadrže samo 5 grama šećera po jednoj šoljici i puno vlakana koje nas čine sitim.

Jagode

Jagode su iznenađujuće niske sa šećerom s obzirom da su slatkog ukusa. Jedna šolja sirovih jagoda sadrži 7 grama šećera, zajedno sa 100-postotnim dnevnim unosom vitamina C.

Kupine

Kupine, kao i jagode, imaju 7 grama šećera po šolji. Kao bonus, kupine su bogate antioksidantima i vlaknima.

Kivi

Kivi je bogat vitaminom C i ima nizak nivo šećera (6 grama po kiviju).

Grejpfrut

Još jedan citrus koji čini listu je grejpfrut. Iako grejpfrut nema okus kao jagode, odličan su dodatak doručku sa samo 9 grama šećera u manjem grejpfrutu.

Avokado

Iako Vam ne bi palo na pamet, avokado spada u grupu voća. Jedan čitav sirovi avokado ima samo 1 gram šećera.

Lubenica

Lubenica je nezaboravno ljetno voće. Iako se čine kao slatkiš, imaju nizak nivo šećera. Jedna čitava šolja izrezane lubenice sadrži ispod 10 grama šećera. Kao dodatak, lubenica je odličan izvor željeza.

Narandže

Narandže su još jedan odličan način za uživanje u grickalicama bez kalorija i šećera koje su pune vitaminom C. Jedna narandža sadrži oko 12 grama šećera i manje od 70 kalorija.

Naravno, svako voće sadrži mnogo više vitamina, minerala i vlakana u poređenju sa prerađenim grickalicama. Hrana sa visokim nivoima vlakana usporava probavu, što znači da se šećer u krvi neće brzo povećati nakon konzumiranja voća. Kao i u većini stvari u životu, bitna je sredina.

Facebook komentari