Volite trčati? Pojedite jedno od ovih 5 jela prije kretanja

Za ljude koji se bave trčanjem – bilo profesionalno ili amaterski, hrana služi višoj svrsi nego da samo utaži glad. Od potrebnog goriva za mišiće do održavanja optimalnih razina energije, tijela trkača imaju posebne prehrambene potrebe, a ove namirnice će im u tome pomoći.

  1. Kikiriki puter i tost

Ako volite trčati ujutro, znate koliko je to teško činiti na prazan želudac. Prošla je cijela noć od vašeg posljednjeg obroka i potrebno vam je nešto da vam da energiju.

Ovakav obrok od otprilike 300 kalorija dat će vam upravo tu energiju i osjećaj sitosti, a odličan je jer kombinira ugljikohidrate i proteine te je lagan za probavu i neće ostaviti osjećaj težine u želucu.

  1. Banane

Ovo voće najbolji je paketić energije u prirodnom omotu, posebno prije poslijepodnevnog treninga. S bananom prije trčanja nikad nećete pogriješiti jer su lagane za probavu, a sadrže puno kalija koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska te smanjuje rizik srčanog udara.

  1. Bobičasto voće

Vaše su noge izložene teškim naporima prilikom aktivnosti poput trčanja, zato ne čudi pojava boli i grčeva nakon treninga uslijed mikroruptura u mišićima. Zato bi u prehranu trebali ubaciti što više bobičastog voća, koje djeluje regenerirajuće na mišiće zbog visokog udjela vitamina C i kalija, s čime pomaže tijelu da ‘samo sebe popravi’.

  1. Brokula

Ova super hrana zahvaljujući visokom sadržaju kalija i magnezija pomaže održavati krvni pritisak unutar normalnih granica. Osim toga, sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva te vlakna koja pomažu probavi, sprječavaju zatvor i regulišu nivo šećera u krvi.

  1. Jogurt

Trčanje i slične aktivnosti mogu djelovati blagotvorno na povećanje gustoće kostiju, no u toj jednadžbi je vrlo važan kalcij, kojeg puno trkača ne unosi u dovoljnoj mjeri. Jedan od najboljih načina za to je povećanje jogurta u prehrani, a najbolji je odabir grčki jogurt zbog bogatstva proteina koji grade mišiće.

Facebook komentari