Za pranje voća i povrća ključna je jedna stvar

Ovih dana traže se odgovori na mnoga pitanja koja se tiču koronavirusa.

Koliko dugo virus preživljava na raznim površinama? Kako dezinficirati dom, kako prati odjeću, ruke, radne površine? Šta s mobitelom, šta s obućom u kojoj smo bili izvan doma? Šta s namirnicama koje donesemo iz trgovine? Kako oprati voće i povrće?

To posljednje pitanje postalo je tema mnogih rasprava na internetu. Trebamo li i kako dezinficirati jabuke, banane, naranče? Šta činiti s blitvom, kupusom, brokulom?

Od samih početaka koronavirusa kao jedna od najvažnijih mjera prevencije širenja virusa spominje se pranje ruku. Naime, kako su više puta objasnili stručnjaci, ovojnica čestica koronavirusa sastoji se od lipida, odnosno masti, koje se rastapaju u sapunu.

Zato je vrlo važno često i temeljito prati ruke u trajanju od 20 sekundi.

Na ovom tragu, mnogi su postavili pitanje trebaju li i kojim sredstvom dezinficirati namirnice koje donesemo iz trgovine kako bi učinak bio isti.

Posljednjih dana o toj su temi u intervjuima govorili i brojni stručnjaci.

Kako upozoravaju, kada dođemo iz trgovine prva stvar koju trebamo napraviti jest izuti se, spustiti stvari koje smo donijeli i temeljito oprati ruke.

Što se tiče voća, i njega trebate dobro oprati.

Neko se voće i termički obrađuje. Znači, kuhanjem kompota nema više opasnosti od virusa. Nemamo ni ovako, ali dobro je voće izvana dobro oprati vodom.

Odgovor koji daju svi ljekari je jednostavan – voće i povrće perite toplom vodom.

Pranje deterdžentom koje se pojavilo kao opcija na društvenim mrežama izbjegavajte zbog opasnosti od trovanja. Isto vrijedi i za alkohol koji je kupljen u ljekarni. Radi se o industrijskom alkoholu koji sadrži kemikalije koje onemogućuju njegovu konzumaciju.

Na kraju, termička obrada namirnica odradit će svoj dio posla.

Facebook komentari