Za šta su sve dobri bademi

Vjerovatno ste i vi čuli da su bademi sjajni za vaše zdravlje, a u nastavku vam donosimo glavne razloge zašto je to tako.

Kada govorimo o zdravstvenim dobrobitima badema, ovim orašastim plodovima se prvenstveno mora odati priznanje na polju zaštite srca.

Vlakna iz badema pomažu tijelu spriječiti apsorpciju masti, a jednako tako bademi su bogati vitaminom E, magnezijem i drugim antioksidansima koji poboljšavaju protok krvi.

Mnoge su studije dokazale kako šaka badema dnevno može sniziti loš holesterol i tako zaštititi srce i krvne sudove od bolesti.

Baš kao i ostali orašasti plodovi, bademi se preporučuju i za dobro funkcionisanje moždanih vijuga te dobro raspoloženje. Zdrav nervni sistem znači bolje i pozitivnije razmišljanje. Naime, neka su istraživanja pokazala da manjak omega-3 masnih kiselina može uzrokovati depresiju. S obzirom na to da su bogati magnezijem, koji pomaže u boljem protoku krvi, bademi su idealna hrana ako želite mozak održati britkim.

Uključite li i bademe su svoju redovnu prehranu, u organizam ćete unijeti dodatne količine fenilalanina (esencijalna aminokiselina), što može još dodatno pridonijeti vašem mentalnom zdravlju.

Izgled kože neposredno je povezan s vrstom hrane koju jedemo i koliko djelotvorno naš probavni sistem funkcioniše. Ako je on oslabljen, vjerovatno ćete imati problema sa zatvorom, a kao dugoročnija posljedica mogli bi nastati prištići ili akne.

Redovna konzumacija badema omogućit će i redovitu probavu tako što će osigurati dovoljnu količinu zdravih bakterija u crijevima.

Facebook komentari