Zabavite djecu jogom

Činjenica je da sve više odraslih uče o terapijskoj moći joge. Ako tražite nešto novo da zabavite djecu, joga može biti od koristi. Pored toga, ima mnogo benefita za mentalno i fizičko zdravlje.

Zabavan način za opuštanje

U svijetu punom stresa, sve što pomaže djeci u opuštanju je pozitivno. Tokom studije u Maleziji koja je trajala osam sedmica, učenici trećih razreda su pratili program joge. Rezultati su pokazali da su učesnici razvili tehniku suočavanja sa stresom i opuštanjem. Na internetu se može pronaći mnoštvo poučnih videa kreiranih baš za djecu sa uzorcima njihovih omiljenih crtanih junaka sa jogom.

Podstiče vezu između uma i tijela

Knjiga Lise Fynn (Joga za djecu: 200+ poza, vježbe disanja, meditacija za zdraviju, sretniju,otporniju djecu), nam objašnjava kako podstaknuti djecu da prave vezu između uma i tijela, što podstiče njihov razvoj. Kroz knjigu se upoznajemo sa osnovnim pozama joge. S učenjem joge djeca budu svjesnija sadašnjosti. Bit će pažljivija sa svojim umom i tijelom, što im olakšava kontrolisanje emocija, jačanje otpornosti i poboljšanje zdravlja.

Povećana fleksibilnost

Jedan od najpopularnijih razloga za učenje joge kod odraslih je poboljšanje fleksibilnosti. Otkrića u Brazilu (2016 godina) su pokazala da joga nadograđuje sposobnosti djece između šest i osam godina. Njihovi rezultati su fokusirani na pozitivne promjene u fleksibilnosti kao i snazi i balansiranju te pomak u socijalnom ponašanju.

Izgraditi snagu tijela

Joga je fantastičan način za jačanje svoje snage tijela. Mala studija koja se fokusirala na djecu od sedam do devet godina je otkrila da su ona tokom 12 sedmica vježbanja joge imala poboljšanje u fizičkoj snazi. Efekat nije potrajao ako su djeca nakon toga prestala vježbati, tako da se predlaže da se nastavi umjerenim tempom.

Napredovanje mentalnog stanja

S obzirom da je mentalno globalno stanje djece velika briga, joga može pomoći u tome. Naučnici iz raznih dijelova svijeta su se sastali u 2014. godini da bi pronašli neko rješenje. Zaključili su da svakodnevnom jogom poboljšavamo mentalno stanje djeteta. Pomaže sa depresijom kao i sa stresom zbog pretjeranih aktivnosti gledanja medija.

Bolji san

Joga može pomoći u nedostatku sna i boljem spavanju. Studija objavljena u 2014. godini je pokazala kako joga utječe na san. Rezultati su pokazali pozitivnu vezu između kvalitetnog sna i joge.

Stvaranje samopouzdanja

U Indiji je urađeno istraživanje kako joga pomaže djeci u razvijanju psihomotornih sposobnosti i samopouzdanja. Dokazano je da se stvorio osjećaj za samopouzdanje i poboljšano djelovanje kad je u pitanju motorna koordinacija i kognitivno ponašanje.

Poboljšava ponašanje

Još jedno istraživanje je pokazalo da joga (kao dio nastavne aktivnosti) znatno utiče na ponašanje. Uočile su se promjene u staloženosti, mirnoći i razvijanju osjećaja empatije prema drugoj djeci.

Memorija

Joga i meditacija čine odlične stvari za memoriju. Terapeutski efekti joge na djecu su otkrili poboljšanje memorije kroz vježbanje joge. Joga podstiče smanjenje anksioznosti i depresije kod djece koja pomaže u obnavljanju memorije tokom nekog testa ili ispita.

Pomaže u oporavku od nekog poremećaja u ishrani

Istraživači sa Rhode Island-a su pokušali da razumiju kako joga pomaže djeci u oporavku od poremećaja u ishrani. Fokusirali su se na 21 osobu (adolescentske dobi), koje su bile liječene u klinici. U njihovu svakodnevnu rutinu su ubačeni sedmični časovi joge oko 12 sedmica. Smanjenja su bila velika kod anksioznosti, depresije, mišljenja o svom tijelu bez negativnog učinka na težinu.

Facebook komentari