Zagađenost zraka jedan od najopasnijih rizika zdravlja

Dugoročno izlaganje zagađenom zraku povećava rizik za kardiovaskularne i respiratorne bolesti.

Naučnici sa Max-Planck instituta za hemiju i medicinskog centra Mainz su u novoj studiji objavili su više ljudi umire od zagađenosti zraka, nego od pušenja, infektivne bolesti ili nasilja.

– Naše poređenje sa drugim faktorima pokazuje da je zagađeni zrak oko nas vodeći uzrok za preuranjenu smrtnost, pogotovo kod kardiovaskularnih bolesti- navodi Thomas Munzel, direktor kardiološkog centra u Mainzu.

Naučnici su istražili efekte različitih izvora zagađenja, razlikujući prirodne (divlji požari, eolska prašina) i antropogene emisije koje uključuju korištenje fosilnog goriva. Na osnovu njihovih rezultata uspjeli su procijeniti smrtnost određenih bolesti u svim zemljama širom svijeta.

Rezultati studija su pokazali da je smrtnost uzrokovana zagađenim zrakom najveća u istočnoj Aziji (35 posto) i sjevernoj Aziji (32 posto) za kojim slijede Afrika (11 posto), Evropa (9 posto) i sjeverna i južna Amerika (6 posto).

– Sve više shvatamo da se fine čestice prvo povezuju sa vaskularnim oštećenjima i drugim bolestima kao što su srčani udar, kardijska aritmija i zatajenje srca. Od velikog značaja je da se zagađenost zraka stavi kao jedan od faktora za rizik kardiovaskularnih bolesti- nastavlja Munzel.

Prema otkrićima univerzitetskog medicinskog centra u Mainzu, skoro dvije trećine smrti uzrokovane zagađenjem zraka (oko 5.5 miliona) se mogu izbjeći i većina zagađenog zraka dolazi iz upotrebe fosilnog goriva. Pretpostavlja se da bi se prosječni životni vijek mogao povećati kad bi se fosilna goriva skroz izbacila iz upotrebe.

Kao što je poznato, i BiH ima veliki problem sa zagađenim zrakom, posebno u zimskom periodu, kada bh. gradovi budu u samom vrhu liste najzagađenijih na svijetu.

U Bosni i Hercegovini od posljedica izloženosti zagađenju zraka s PM2.5 svake godine prerano umre oko 3.300 ljudi, a devet posto ukupnog godišnjeg mortaliteta u BiH može pripisati zagađenju zraka, navodi se u izvještaju Svjetske banke o upravljanju zagađenjem zraka u BiH.

Facebook komentari