Zagađen zrak i vitamini

Autor: Dr med. Samir Tursunović, specijalizant urgentne medicine

Izloženost onečišćenjima iz okoliša znatno utječe na zdravstveno stanje i kvalitet života ljudi, bilo da se radi o kratkotrajnoj izloženosti visokim koncentracijama ili o dugotrajnoj izloženosti niskim koncentracijama štetnih tvari. Najveća opasnost od obolijevanja izazvanog zagađenim zrakom odnosi se na starije osobe, malu djecu te one s hroničnim kardiovaskularnim i respiratornim bolestima. 

Prirodni izvori zagađenja zraka su

– prašina, aeroalergeni, čestice morske soli, plinovi iz močvara, mikroorganizmi (bakterije i virusi), magla, vulkanski pepeo i plinovi, prirodna radioaktivnost, meteorska prašina, prirodna isparavanja. 

Vještački izvori zagađenja zraka su:

– zagađenje uzrokovano proizvodnjom toplotne i električne energije (elektrane i toplane), 

– zagađenje uzrokovano radom industrijskih postrojenja i transportnim sredstvima. 

Lebdeće čestice PM10 i PM2,5 aerodinamičkog promjera manjeg od 10 i 2,5 μm posebno su značajne i izuzetno nepovoljno utječu na zdravlje ljudi, jer udisanjem mogu doprijeti duboko u respiratorni trakt čovjeka, a na sebe mogu vezati vrlo štetne tvari kao što su policiklički aromatski ugljikovodici s većim brojem prstenova koji imaju vrlo izraženo mutageno ili kancerogeno djelovanje. 

Lebdeće čestice uglavnom nisu homogenog hemijskog sastava, a u okoliš dospijevaju u različitim veličinama i oblicima: u obliku prašine, pepela, čađi, dima, čestica minerala, silikata i drugim oblicima. Najvažniji izvori lebdećih čestica su promet, grijanje stambenih zgrada i industrija. Najveću opasnost za ljudsko zdravlje predstavljaju upravo najmanje frakcije lebdećih čestica (čestice aerodinamičkog promjera ispod 2,5 mikrometara – PM2,5). 

Za čestice (PM10 i PM2,5) nisu utvrđeni jasni pragovi štetnog djelovanja, ali je postavljena direktna veza između izlaganja i štetnosti onih koje dospijevaju u dišni sistem i uzrokuju pogoršanje stanja postojećih dišnih i krvožilnih oboljenja, alternacije s odbrambenim sistemom organizma te oštećenja plućnog tkiva, stvaranje karcinoma i na kraju smrti. 

Vitamini B kompleksa 

Sve lebdeće čestice mogu se udisanjem nataložiti u dišnim organima, no pretpostavlja se da PM2,5 i PM1,0 predstavljaju najveću opasnost za zdravlje, budući da prodiru dublje u pluća. Izloženost tim finim česticama povezuje se s epigenetskim promjenama u našim ćelijama, što pogoduje oštećenju kardiovaskularnog sistema, kao i općenitom povećanju stope smrtnosti. Zagađenje zraka tim česticama mijenja gene, remeti epigenetsku kontrolu u imunom sistemu i inhibira našu odbranu. Studije s bisfenolom provedene među životinjama su utvrdile da neke hranjive tvari na neki način zaustavljaju taj proces, a vršene su i studije na ljudima gdje se ispitivalo može li se izloženost koncentracijama PM2,5 i PM1,0 ublažiti svakodnevnom konzumacijom vitamina B kao dodatka ishrani, koji uključuje folnu kiselinu, vitamin B6 i B12. Nakon četiri sedmice uzimanja B vitamina ograničen je efekt negativnog djelovanja čestica PM2,5 od 28 do čak 76 posto. Slično smanjenje negativnog utjecaja zabilježeno je i na mitohondrijskoj DNK. Dodatna istraživanja djelovanja kompleksa B vitamina, na većoj populaciji ispitanika, dat će jasniju sliku o korisnosti njihove upotrebe za sprečavanje štetnog djelovanja lebdećih čestica malog promjera koje se nalaze u zagađenom zraku. Polibevit® je vitaminski preparat koji sadrži vitamine B grupe. Nedostatak ili povećana potreba za jednim od vitamina B grupe obično su praćeni nedostatkom ili povećanom potrebom za drugim vitaminima iste grupe. Za prevenciju se preporučuje upotreba 1 tablete dnevno. Terapijska doza je 3 puta po jedna do dvije tablete dnevno za odrasle, a za djecu od šeste godine 3 puta po jedna tableta dnevno.

Vitamin D

Vitamin D nije važan samo za zdravlje koštanog sistema i metabolizam minerala (kalcija, fosfora) već i za cjelokupno zdravlje. Čovjek je fiziološki adaptiran na produkciju vitamina D u organizmu, kao odgovor na sunčevo zračenje, a posebno UVB zrake. Zagađenje zraka zimi dodatno pridonosi smanjenju nivoa vitamina D u organizmu te su nivoi vitamina D dodatno smanjeni kod osoba koje žive u zagađenim područjima u poređenju s podnebljem gdje nema smoga. Zagađenje zraka, uključujući azotni oksid, sumpordioksid i ozon, apsorbira sunčevo zračenje i dodatno smanjuje prolaz sunčevih zraka do zemljine površine, a time i efekt ekspozicije suncu u produkciji vitamina D u ljudskom organizmu. Niski nivoi vitamina D dovode se u vezu sa slabljenjem imuniteta. Ćelije respiratornog epitela, monociti/makrofazi, dendritične ćelije, T i B-limfociti posjeduju receptore za vitamin D i mogu autonomno aktivirati vitamin D, koji onda djeluje autokrino i parakrino, a to ukazuje na značajan imunomodulatorni učinak vitamina D u urođenom i stečenom imunom odgovoru. 

Nedostatak vitamina D za posljedicu može imati nastanak češćih infekcija dišnog sistema (poput prehlade i gripe), zbog čega se preporučuje preventivno uzimanje vitamina D u obliku suplemenata koji zadovoljavaju dnevne potrebe za ovim vitaminom. Istraživanja su pokazala da i trenutno aktuelna borba protiv COVID-19 može ostvariti benefite uzimanjem dodatnih količina vitamina D, posebno jer su za vrijeme pandemije ljudi dodatno izloženi njegovom nedostatku, budući da su mnoge osobe prisiljene boraviti u zatvorenom prostoru čime je onemogućen glavni put sinteze vitamina D u koži djelovanjem UV zraka. U vrijeme pandemije racionalno je nadoknadu provesti višim dozama od nekoliko hiljada internacionalnih jedinica (i.j.) dnevno, kroz nekoliko sedmica, kako bi se u kratkom vremenu postigle koncentracije u krvi od 100 do 150 nmol/L, potrebne za nekalcemijske učinke vitamina D. 

D3 SPRAY® i D3 Spray Kid® dodatak su prehrani u obliku oralnog spreja. Sadrže vitamin D3 u obliku holekalciferola. Namijenjeni su za primjenu u odraslih i djece. Prednosti D3 SPRAY® oralnog spreja su njegova praktična primjena i pogodnost korištenja u novorođenčadi, djece, kao i osoba koje imaju teškoće s gutanjem ili probleme sa želucem ili crijevima, te omogućavanje vrlo brze i gotovo stopostotne apsorpcije vitamina D u organizam. Jedno raspršivanje sadrži 400 i.j. (10 µg) vitamina D.

Vitamin C

Kao rezultat zagađenja zraka u organizmu nastaju brojni slobodni radikali. To su izrazito nestabilne molekule koje se nastoje osloboditi viška energije koju posjeduju, sudarajući se s drugim molekulama u organizmu, predajući im taj “višak”, prilikom čega dolazi do ometanja normalnih ćelijskih procesa. Osim tjelesnih odbrambenih mehanizama, koji se bore protiv slobodnih radikala, važan je i dodatan unos antioksidativnih nutrijenata koji mogu značajno reducirati zdravstvene probleme vezane uz generiranje slobodnih radikala. Vitamin C kao snažan antioksidans neutralizira slobodne radikale prije nego što uopće oštete molekulu DNK (gene) i tako potaknu pojavu karcinoma ili drugih oboljenja. Antioksidacijski učinak vitamina C, u reakciji s reaktivnim radikalima, očituje se u davanju jednog elektrona od njegove molekule, što dovodi do nastajanja askorbil radikala koji predstavlja prilično neaktivan oblik, koji nije štetan za ćeliju. Vitamin C u tabletama za žvaanje predstavlja praktičnu formu ovog korisnog dodatka prehrani (npr. CVit® tablete za žvakanje 500mg).

Facebook komentari