Zagađeni zrak i bolesti srca

Autor: Dr. Adina Ahmetović, ljekar opšte prakse

U današnjem civilizacijskom okruženju sve veći javnozdravstveni problem postaje zagađenje zraka s obzirom na kontinuirani i dugotrajni utjecaj na zdravlje stanovništva, posebno urbane populacije. Procijenjeno je da svake godine bolesti uzrokovane zagađenim zrakom ubijaju oko devet miliona ljudi, tj. svaki šesti umrli u svijetu. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, prema broju umrlih od bolesti izazvanih zagađenim zrakom, Bosna i Hercegovina je najgora u Evropi i druga najgora zemlja na svijetu, poslije Sjeverne Koreje.

Osim oštećenja pluća, zagađenje zraka prepoznaje se i kao prijetnja za kardiovaskularno zdravlje. Istraživanje objavljeno u časopisu Američkog medicinskog udruženja ispitivalo je dugoročne zdravstvene podatke 500.000 pojedinaca kako bi uporedili povećanje nivoa zagađenja zraka s učestalošću smrti. Otkriveno je da porast nivoa zagađenosti zraka, osim očekivanog porasta stope smrti od astme i upale pluća, neočekivano povećava i broj smrti povezanih sa srčanim i moždanim udarom. 

Najštetniji polutanti, usko povezani s povećanom stopom smrtnosti, jesu fine lebdeće čestice PM 2,5 (čestice veličine manje od 2,5 µm) koje mogu prodrijeti duboko u plućne prolaze. Štetni efekti se mogu javiti i nakon kratkotrajne (sati, dani) i nakon dugotrajne (mjeseci, godine) izloženosti zagađenom zraku. Dugotrajna izloženost PM 2,5 je povezana s povećanjem rizika od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 6-13% na svakih 10 μg/m3 povećanja koncentracije PM 2,5.

Kako zagađenje zraka utječe na srce i cirkulaciju?

– Oštećuje unutrašnje zidove krvnih žila, uzrokujući da one postaju uže i teže, što može povećati krvni pritisak i povećati opterećenje na srcu.

– Utječe na normalno električno funkcioniranje srca, što može uzrokovati nenormalne srčane ritmove.

– Izaziva male promjene u strukturi srca poput onih koje se primjećuju u ranim fazama zatajenja srca. Ovo oštećenje može doprinijeti razvoju novih zdravstvenih problema ili povećati rizik od događaja, kao što su srčani udar ili moždani udar.

Kako da znam da zagađenje lebdećim česticama utječe i na mene?

Iako ste zdravi, možete ispoljiti privremene simptome, kao što su iritacija očiju, nosa i grla, kašalj, pojava sluzi, stezanje u grudima i kratak dah. Ovi simptomi trebalo bi da nestanu s poboljšanjem kvaliteta zraka.

Ako imate bolest pluća – uključujući astmu i HOBP (hroničnu opstruktivnu bolest pluća)  – moguće je da nećete moći disati duboko ni energično kao inače, moguće je da ćete kašljati, osjetiti nelagodu u prsima, teško ili otežano disati i osjetiti neobičan umor. Obavezno se pridržavajte uputstva svog ljekara o uzimanju lijekova i plana za liječenje astme. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, smanjite izlaganje zagađenom zraku i slijedite savjete ljekara. Ako simptomi opstanu ili se pogoršaju, obavezno se obratite svom ljekaru. U slučaju nužde, pozovite Hitnu medicinsku pomoć.

Ako imate srčanu ili bolest krvnih žila, čak i kratko izlaganje zraku zagađenom lebdećim česticama može izazvati ozbiljne probleme – uključujući pogoršanje postojeće bolesti. Nemojte pretpostaviti da je sve uredu samo zato što ne ispoljavate simptome.
 

– Simptomi koji ukazuju na ozbiljan problem rada srca: osjećaj nelagode u prsima (neugodan pritisak, osjećaj nadutosti, osjećaj stiskanja i boli u grudnom košu koji traje po nekoliko minuta ili odlazi i vraća se), osjećaj nelagode u drugim dijelovima gornjeg dijela tijela (bol i nelagoda u jednoj ili obje ruke, leđima, vratu, vilici ili stomaku), otežano disanje. Drugi znakovi su i hladan znoj, mučnina i nesvjestica. U slučaju ovih simptoma, odmah se obratite ljekaru. U slučaju nužde, pozovite Hitnu medicinsku pomoć.
 

– Simptomi moždanog udara: iznenadna obamrlost i osjećaj slabosti (u licu, rukama ili nogama, posebno na jednoj strani tijela), zbunjenost, teškoće u govoru ili razumijevanju, problemi s vidom na jedno ili oba oka, vrtoglavica, gubitak ravnoteže i koordinacije ili poteškoće u hodanju te teška glavobolja bez poznatog uzroka.

Mogu li se zaštititi od zagađenja zraka?

Iako je život izvan zagađenih urbanih sredina očigledan izbor, ova opcija nije uvijek moguća. Također, ova opcija nije uvijek ni efikasna jer zračne struje i vremenski obrasci mogu premjestiti zagađeni zrak iz gradskih centara u ruralna područja gdje se zagađenje može koncentrirati. Usto, moderna poljoprivreda proizvodi više hrane s manje radnika, koristeći poboljšane metode produktivnosti koje se sve više oslanjaju na korištenje poljoprivrednih pesticida i hemikalija. 

Boravak u zatvorenoj prostoriji ne garantira ni bolji kvalitet zraka. Nekoliko istraživanja pokazalo je da se najveći dio zdravstvenog rizika povezanog sa zagađenim zrakom zapravo događa u zatvorenom prostoru. Neka su istraživanja pokazala da bi konzumiranje zdrave, uravnotežene prehrane s puno voća i povrća moglo pomoći u zaštiti od negativnih utjecaja zagađenja zraka.

U cilju preveniranja akutnih i hroničnih bolesti koje nastaju kao posljedica aerozagađenja, stanovništvu se savjetuje:

– Smanjiti kretanje na otvorenom, naročito u jutarnjim i večernjim satima, sve do pojave padavina ili jakog vjetra koji će omogućiti bolji kvalitet zraka.

– Hroničnim bolesnicima, ali i zdravim osobama, naročito djeci, preporučuje se da što više vremena provode na svježem zraku i sredinama s niskim nivoom aerozagađenja. 

– Dok traju epizode velikog zagađenja zraka, poseban doprinos očuvanju zdravlja predstavlja odlazak na obližnje planine svakog vikenda.

– Naročito je važno da hronični bolesnici, starije osobe, mala djeca i trudnice ne borave u zadimljenim i neventiliranim prostorijama.

– Također se ne preporučuju vježbe i trčanje na otvorenom, jer se na taj način, zbog dubokog disanja, veće količine zračnih polutanata unose u pluća.

– Smanjiti konzumiranje cigareta u zatvorenim prostorijama i korištenje čvrstog goriva, pogotovo uglja koji ima loš kvalitet.

– Pri boravku na otvorenom koristiti zaštitne maske za aerozagađenje (najbolju zaštitu pružaju standardizirane zaštitne maske FFP3).

– Smanjiti korištenje privatnih automobila te koristiti sredstva javnog gradskog prijevoza koja ne zagađuju okoliš (trolejbusi i tramvaji). 

Facebook komentari