Zaleđeno, konzervisano i sušeno – kako izvući najbolje nutrijente

Kada je u pitanju kupovina voća i povrća, mnogi faktori igraju ulogu u odabiru, uključujući i nutritivnu vrijednost. Svo voće i povrće (zaleđeno, svježe ili konzervisano) , je odlična hrana u kojoj možemo uživati svakodnevno.

Konzervisano voće i povrće

– Za konzervisano voće, tražite opis na pakovanju kao što je „upakovan u prirodnom soku“ ili „bez dodatnog šećera“. Voće koje je u svom soku sadrži manje šećera od voća upakovanog u sirupu.

– Ako smanjujete unos natrija, najbolji odabir su proizvodi koji ne sadrže so, ili smanjene količine natrija na pakovanjima. Pranje povrća prije jela može smanjiti sadržaj natrija.

– Koristite konzervisano voće i povrće odmah nakon otvaranja za najbolji okus i nutritivnu vrijednost.

Zaleđene opcije

– Kada kupujete zaleđeno povrće, izbjegavajte proizvode koji sadrže sos i birajte jednostavne opcije. Možete ga začiniti kući sa omiljenim začinima i biljkama.

– Zaleđeno voće dolazi u zaslađenim i nezaslađenim varijantama, stoga nemojte zaboraviti da provjerite oznake i izaberete nezaslađeno voće.

Sušeno voće

– Sušeno voće sadrži dobar izvor vlakana, vitamina A i C, kalija i folata, ali imajte na umu da porcije trebaju biti manje. Pored toga, neke vrste sušenog voća sadrže rafinisani šećer. Ako ste osjetljivi na sulfite, koji mogu biti okidač za alergijsku reakciju, pogledajte na oznakama da li ih sadrže.

Facebook komentari