Zašto bebe ne žele da spavaju

Zijevanje, trljanje očiju su samo jedni od simptoma da bi beba mogla biti umorna i spremna za spavanje. Od regresije sna i bolesti do fizioloških promjena, postoje brojni razlozi zašto beba može preskočiti spavanje, ili prestati drijemati. Najčešće uključuju:

Beba nije umorna

To može biti očigledno, ali pokušati uvjeriti dijete da spava kada je potpuno budno je recept za katastrofu. Šanse su da će samo vrištati i plakati i postati uznemireno. Umjesto da ga pokušate uspavati, igrajte se s njima tiho narednih 30 do 60 minuta. Kako bebe rastu, njihov raspored spavanja se mijenja, a ponekad jednostavno moraju biti budni duže vrijeme.

Beba je premorena

Uspavati umorno dijete zna biti teško. Kad je beba iscrpljena, može im biti teže zaspati. Najbolji način za stvaranje rasporeda spavanja je traženje znakova umora (trljanje očiju, zijevanje).

Bolji raspored ili rutina

Djeca rastu po nekom rasporedu, a ni bebe nisu drugačije. Znaju da je vrijeme za spavanje na osnovu njihovog cirkadijskog ritma i rutine.

Bolje okruženje za spavanje

Ako se vaša beba bori da spava danju i noću, problem možda neće biti s njima ili pristupom, već u njihovom okruženju. Starija djeca trebaju tiho i slabo osvijetljeno mjesto. Također je važno  da su prikladno obučeni za spavanje.

Beba je gladna

Uspostavljanje čvrstog rasporeda hranjenja i spavanja može biti nezgodan – posebno zato što se potrebe bebe mijenjaju kako rastu. Međutim, ako se beba probudi iz sna ranije ili se bori da zaspi, možda je gladna. Poremećaji spavanja mogu nastati ako je glad prisutna kod bebe.

Promjena u razvoju

Ako ste pokušali sve ostalo i beba se i dalje bori sa spavanjem, možda je usred promjena u razvoju. Tada trebate biti strpljivi. Problemi sa spavanjem su privremeni, a ustrajnost je ključna.

Facebook komentari