Zašto bismo trebali unijeti masline u svoj plan ishrane

Masline su mediteranska hrana koja ima mnogo zdravstvenih koristi za naš organizam. S obzirom na mononezasićene masti i vlakna, čine nas zadovoljnim i sitima. Glavna kiselina koja se nalazi u maslinama je oleinska kiselina (poboljšava zdravlje srca, reguliše nivoe holesterola).

Zelene masline se sakupljaju ranije u sezoni, dok se crne masline sakupljaju u punoj zrelosti. Oba oblika su odlična grickalica sa „dobrim“ mastima.

Punjene antioksidantima – Istraživanja su pokazala da su masline dobar izvor biofenola. Ovaj antioksidant spriječava akumulaciju lošeg (LDL) hokesterola na zidovima arterija.

Bogate „dobrim“ bakterijama za probavu – Masline su fermentirana hrana puna Lactobacillusa, bakterije dobre za našu probavu.

Pomaže u borbi protiv bora – Masline sadrže oleinsku kiselinu koja drži kožu glatkom i zdravom. Konzumiranjem maslina možemo smanjiti pojavljivanje bora čak i do 20 posto.

Pomaže u smanjenju rizika za dijabetes i gojaznost – Masline imaju visoku koncentraciju mononezasićenih masti i mogu smanjiti rizik za pojavljivanje dijabetesa tipa dva ako ih ubacite u hranu umjesto loših masti.

Smanjuju apetit – Jedan od sastojaka maslina su mononezasićene kiseline koje usporavaju proces probave i stimulišu kolecistokinin, hormon koji obavještava mozak kada je stomak pun.

Smanjuje holesterol – Hrana koja je bogata mononezasićenim masnim kiselinama smanjuje loši holesterol i povećava dobri holesterol.

Facebook komentari