Zašto je avokado ulje korisno za naše zdravlje

Ulje avokada bogato je mononezasićenim mastima, čineći ga zdravom zamjenom za ulja koja obično konzumiramo. Nekoliko studija pokazalo je različite prednosti ekstrakta ove namirnice, posebno ako je uključimo u ishranu. Evo nekoliko razloga zašto je avokadao ulje jedno od najzdravijih ulja za konzumiranje.

Zdravlje srca

Zamjena dijetalnih ugljikohidrata sa mononezasićenim mastima može pomoći smanjiti krvni pritisak, normalizovati nivo lipida i smanjiti rizik od srčanih bolesti. S obzirom da je ulje avokada obogaćeno sastojcima, zdravija je opcija od ostalih ulja. Kada se troši u umjerenim količinama kao zamjena za zasićene i transmasne izvore masti može efektivno smanjiti ili održavati krvni pritisak i zdravlje srca.

Bolja koncentracija hranjivih tvari

Upotrebom ulja avokada u salatama možemo poboljšati apsorpciju hranjivih tvari topivih u masti kao što su karotenoidi. Karotenoidi poput luteina, beta karotena i alfa karotena pomažu u smanjenju razvoja bolesti koje utječu na oči i određene vrste raka.

Visoki nivoi dobrog holesterola

Ekstrakt avokada sadrži i mononezasićenu oleinsku kiselinu, koja pomaže u povećanju nivoa dobrog holesterola u tijelu, HDL-a ili lipoproteina visoke gustoće, i smanjuje nivoe kolesterola poznate kao LDL (lipoproteini niske gustoće). Dodavanje ulja avokada u hranu može doprinijeti poboljšanom srčanom zdravlju sa hranjivim tvarima i spojevima.

Zdravlje kostiju

Ekstrakt ulja može potencijalno pomoći liječiti bolesti koje utječu na zglobove. Utvrđeno je da ulje avokada ublažava bolove u zglobovima i oticanje kod slučajeva reumatoidnog artritisa ili osteoartritisa.

Facebook komentari