Zašto je crna kafa odlična za mršavljenje?

Kafa je najpopularniji jutarnji napitak koji se konzumira širom svijeta. Ustvari, globalna populacija konzumira preko 160 miliona vreća kafe godišnje. Iako je napitak najpopularniji za podizanje energije, on je zdrav sam po sebi. Kafa, kada se konzumira u umjerenim količinama i bez previše dodanih zaslađivača, može pomoći u gubitku težine i biti korisna za vaše cjelokupno zdravlje.

Kafa sadrži nutrijente kao što su vitamin niacin, minerale kalij i magnezij te razne antioksidanse koji mogu poboljšati probavne funkcije, podržati funkciju mišića i olakšati put do boljeg zdravlja srca. Sadrži i kofein koji pospješuje metabolizam, podiže nivo energije i koncentracije te može potaknuti gubitak tjelesne  težine.

Crna kafa je niskokalorični napitak. Gubitak težine je povezan s kalorijskim deficitom, što znači da unosite manje kalorija nego što ih sagorijevate. Popularan način da se postigne kalorijski deficit je da smanjite količinu unesenih kalorija, manje od uobičajenog unosa. Crna kafa je idealan napitak za mršavljenje jer sadrži manje od pet kalorija po porciji. Međutim, situacija se naglo mijenja i može lako postati bogata kalorijama, šećerom i mastima kada joj se dodaju različita mlijeka i šećeri.

Kofein ubrzava metabolizam. Metabolizam je proces u kojem tijelo razlaže hranjive materije i koristi kalorije iz hrane. Kofein, stimulans koji se nalazi u kafi, jedna je od rijetkih supstanci koje mogu povećati vaš bazalni metabolizam (BMR), odnosno brzinu kojom sagorijevate kalorije dok se odmarate.

Facebook komentari