Zašto je dobro piti sok od mrkve

Sok od mrkve veoma je nutritivan. Ne samo da nam daje velike količine kalija i vitamina C, već i sadrži visoke količine provitamina A. Konzumiranjem soka od mrkve poboljšavamo imunitet, zdravlje kože i očiju.

Visoko nutritivan – Sok od mrkve je niskokaloričan i ima mnogo nutrijenata kao što su: provitamin A – 255 posto dnevnog unosa / vitamin C – 23 posto dnevnog unosa / vitamin K – 31 posto dnevnog unosa i kalij – 15 posto dnevnog unosa. Sok od mrkve također daje pigmente karotenoida (lutein i zeaksantin) koji služe kao antioksidanti u tijelu. Glavni karotenoid u soku od mrkve je beta karoten koji tijelo pretvara u antioksidant vitamina A.

Može poboljšati zdravlje očiju – Sok od mrkve sadrži visoke količine nutrijenata koji doprinose zdravlju očiju. Nekoliko studija povezuje unos vitamina A (250 ml soka od mrkve sadrži 250 posto vitamina A) sa smanjenim rizikom za razvijanje bolesti očiju.

Može poboljšati imunitet – Vitamin A i C koje možemo pronaći u soku od mrkve ponašaju se kao antioksidanti i štite ćelije imuniteta od štetnih slobodnih radikala. Dodatno, ovaj sok je bogat izvor vitamina B6. Ne samo da je ovaj vitamin nužan za optimalan odgovor imuniteta, već je njegov deficit povezan sa oslabljenim imunitetom.

Kontrola šećera u krvi – Unos malih količina soka od mrkve može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi. Sok od mrkve sadrži probiotike, korisne bakterije povezane sa smanjenim simptomima dijabetesa.

Može poboljšati zdravlje kože – Oko 250 ml soka od mrkve omogućava više od 20 posto dnevnog unosa vitamina C koji je bitan za proizvodnju kolagena. Ovaj vitamin omogućava elastičnost i snagu kože.

Facebook komentari