Zašto je dugotrajno sjedenje loše za vaše zdravlje?

U posljednje vrijeme mnogi naučnici upozoravaju na štetne posljedice dugotrajnog sjedenja te ih čak uspoređuju sa štetnim posljedicama pušenja. Kretanje je, uz disanje i hranjenje, jedna od osnovnih karakteristika živih bića. Sati neaktivnosti povezuju se s molekularnim mehanizmima koji mogu uzrokovati oštećenja organa, a time i različite bolesti.

Ako previše sjedite, vaš mozak se izlaže većem riziku razvoja demencije. Sjedenje također povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, moždanog udara, visokog krvnog pritiska i visokog holesterola. Kretanje tokom dana može pomoći, čak i više od vježbanja, da smanjite rizik pojave ovih zdravstvenih problema.

Nastale štetne učinke predugog sjedenja teško je kasnije popraviti vježbanjem. Čak i ako vježbate sedam sati sedmično – daleko više od preporučenih dva-tri sata – ne možete poništiti učinke sedam sati sjedenja. Nemojte odbaciti sav taj naporan posao u teretani tako što ćete ostatak dana ležati na kauču. Nastavite se kretati!

Sjedeći položaj predstavlja veliki stres za vaše leđne mišiće, vrat i kičmeni stub. Potražite ergonomsku stolicu koja će biti odgovarajuće visine i poduprijeti vaša leđa na odgovarajućim mjestima. Ali zapamtite, bez obzira koliko vam je udobno, vašim leđima i dalje neće prijati dugo sjedenje. Ustanite i krećite se minutu ili dvije svakih pola sata kako biste ispravili kičmeni stub. Sagnite se i dodirnite nožne prste. Prošetajte kancelarijom. Ove male promjene mogu pomoći da zaustavite negativne učinke neprekidnog sjedenja i podržati vas na putu očuvanja dobrog zdravlja.

Facebook komentari