Zašto je funkcionalni fitness važan dio svakodnevnice

Iako veliki broj osoba u vrijeme pandemije provodi dosta vremena u kući, i dalje je važno ostati fizički aktivan. Funkcionalni fitness može biti odličan način za mentalno zdravlje, ali i održavanje tijela u pokretu.

Funkcionalni fitness se odnosi na vježbe koje pomažu u svakodnevnim aktivnostima kao što je nošenje teških predmeta, stavljanje predmeta na police ili ustajanje sa poda.

Jačanjem mišića na isti način kojim biste ih koristili za određene zadatke, smanjujete rizik za povredu i povećavate kvalitetu života. Generalno, skoro svaka vježba može biti dobra jer nam pomaže da ostanemo funkcionalni u svakodnevnim obavezama.

Dok povećavamo snagu, kombinacija treninga snage sa vježbama koje oponašaju pokrete dnevnih aktivnosti omogućava efektivniji program vježbanja. Pored toga, poboljšava bolju ravnotežu, izdržljivost i fleksibilnost.

U funkcionalnom treningu koristimo svoju težinu, što je najsigurniji način za vježbanje. Potrebno nam je manje opreme i i intenziteta vježbi. Rizik za povredu je značajno manji, što ga čini odgovarajućim za svaku osobu i nivoe iskustva. Neke od vježbi koje možete raditi su plank, čučnjevi i iskorak.

Facebook komentari