Zašto je prevelika konzumacija soli loša za zdravlje

Naš organizam negativno reaguje na konzumiranje prevelike količine soli, što može uticati na mozak, bubrege, arterije i srce. Prevelike doze su povezane sa hemijskom neravnotežom koja, u ozbiljnijim slučajevima, vodi ka smrti.

Kardiovaskularne bolesti

Prekoračenje preporučene doze natrija doprinosi većem riziku za srčane bolesti kod odraslih. Visok unos soli je povezan sa većim rizikom za srčani udar i kardiovaskularne bolesti.

Edema

Naticanje koljena i stopala može biti uzrokovano edemom.  Veće količine soli uzrokuju da tijelo zadržava vodu. U zavisnosti od konzumacije, može se liječiti sa promjenama u ishrani ili propisanim lijekovima.

Želja za slanom/nezdravom hranom

Konzumiranje prevelike doze soli tokom nekog vremena učine čulo okusa naviknuto na taj okus, što čini da ne registrujete koliko soli stavljate u hranu.

Bubrezi

Bubrezi pomažu pri odlaganju otpada, balansiraju nivoe tekućina u tijelu i kontrolišu proizvodnju crvenih krvnih ćelija u tijelu. Sa visokim količinama soli i krvnim pritiskom, ovo može biti smrtonosno za bubrege. Smanjuje mogućnost organa da filtrira neželjene toksine iz tijela.

Nadimanje

Hrana koja ima veću koncentraciju soli, može uzrokovati da tijelo zadržava vodu. Sa prejedanjem, ova kombinacija dovodi do nadimanja i gasova koji znaju uzrokovati nelagodu.

Facebook komentari