Zašto je veoma važno trenirati mišiće vrata

Trening za mišiće vrata je važan zbog nekoliko aspekata. Kao prvo, on je izuzetno značajan za one koji se bave kontaktnim sportovima, poput fudbala, hokeja, košarke i naravno svih borilačkih vještina. Jak vrat smanjuje jačinu udarca i minimalizuje mogući potres mozga nakon udarca u glavu.

U sportovima sa dosta povlačenja kao što su hrvanje i džudo snažan vrat često pravi razliku između pobjede i poraza. Mnogi iskusni borci upravo koriste vrat kao dodatno oružje u svom borilačkom arsenalu.

Posebno je to vidljivo u boksu, a veliki šampioni kao što su Mike Tyson i Anthony Joshua veliku pažnju posvećivali su treninzima ovog dijela tijela.

Također, jaki mišići vrata dobar su temelj za kvalitetan mišićni rast gornjeg dijela tijela. Rezultati istraživanja su pokazali da kada se ojačaju ekstenzori vrata, ojačaju se i gornji ekstremiteti. Egzaktan fiziološki mehanizam još nije utvrđen, ali iskustva su pokazala da jak vrat po pravilu znači i brži mišićni rast gornjih ekstremiteta.

Jak vrat pomaže i ispravljanju abnormalija u držanju tijela. Učestalo sjedenje ispred kompjutera ima velik uticaj na bol u vratu i loše držanje. Stoga je važno da s vremena na vrijeme ubacite vježbe za vrat u svoj redovni trening. A kada govorimo o važnosti vježbanja ovog dijela tijela u prilog tome idu i statistike koje su otkrile da svako pomjeranje i dislociranje vrata za samo 0.5 centimetara utiče na starenje istog za 5 godina. I bodibilderi redovno vježbaju vrat,  jer tako obezbjeđuju neophodnu simetriju tijela. Klasične proporcije simetričnog tijela zahtijevaju da vrat, fleksori podlaktice i listovi imaju iste vrijednosti.

Facebook komentari