Zašto moramo imati jabuku na svakodnevnom meniju?

Mnogi nutricionisti i zdravstveni stručnjaci predlažu da u vaš svakodnevni meni obavezno uvrstite jabuke. Redovna konzumacija jabuka doprinosi snižavanju razine holesterola u krvi, a uz to, neke fitohemikalije koje jabuke sadrže doprinosi normalizaciji aktivnosti jetrenih stanica. Jabuka se preporučuje u svakodnevnoj dijeti kod srčanih bolesnika. Hranjive tvari i antioksidanti u jabukama mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja karcinoma, hipertenzije, dijabetesa i srčanih bolesti.

Zahvaljujući pektinu (nerastvorljivom vlaknu koje bubri u u kontaktu s vodom) jabuka pomaže u postizanju osjećaja punoće i sitosti, što je od pomoći tokom provođenja redukcijskih dijeta. Osim toga, pomaže otkloniti neke štetne tvari iz tijela, poput olova i arsena. Kad patite od zatvora, jabuke mogu pomoći svojim laksativnim učinkom.

Jabuka bez kore ili kuhana se preporučuje kod oboljelih od bolesti žuči, debelog crijeva i čira na želucu. Pečene jabuke se preporučuju za užinu bubrežnim bolesnicima. Većina vlakana i antioksidanata nalazi se u kori jabuke. Uprkos čestim informacijama o kontaminaciji pesticidima, laboratorijska istraživanja potvrdila su vrlo nizak sadržaj pesticida u kori jabuke.

Facebook komentari