Zašto se alergije pogoršavaju noću

Kao da curenje nosa, kihanje i svrab nisu bili dovoljno loši, simptomi alergija mogu učiniti spavanje nemogućim.

Ležanje pogoršava nagomilavanje – Kada legnemo, u osnovi sve u nosu počne kapati niz grlo. Zbog anatomije nosa i grla, to može dovesti do većeg kašljanja, teškog disanja i većih poteškoća pri disanju nego kada stojimo uspravno. Pripremite se sa dodatnim jastucima koji mogu olakšati kongestiju dok spavate.

Spavaća soba je puna prašine i plijesni – Razlog tome nije da nivoi polena rastu noću (oni su zapravo najveći u ranim jutarnjim satima). Mnogi ljudi alergični su na stvari u svojim spavaćim sobama, kao što su grinje i prašina u jastucima, madracu ili kutijama i plijesni koje rastu u zidovima starijih kuća. Spavaće sobe imaju najveći nivo alergena u kući.

Ponijeli ste sa sobom polen u unutrašnjost kuće – Ako to nisu kućni alergeni koji pogoršavaju simptome, može biti polen koji ste nesvjesno donijeli unutra. Polen se može zadržati na koži, kosi i odjeći. Prije spavanja, istuširajte se i obucite čistu pidžamu.

Sami ste sa svojim mislima – Zašto se alergije pogoršavaju noću? Kada smo zaposleni tokom dana, možemo zaboraviti na alergiju i osjećati se bolje. Kad ležimo u krevetu, većina pokušava da se opusti, što dovodi do toga da se simptomi pogoršavaju.

Facebook komentari