Zašto se debljamo iako smo fizički aktivni

Mnoge stvari mogu utjecati na to koliko ćete izgubiti kilograma, kao što su odabir hrane, nivo aktivnosti, genetika i godine. Prekomjerno vježbanje može dovesti do hormonalnih fluktuacija koje bi mogle otežati proces mršanja. Iako je prava količina fizičke aktivnosti važna za zdravlje, neadekvatan odmor, također, može spriječiti da gubite kilograme.

Prekomjerna fizička aktivnost, posebno fizički zahtjevna kardiovaskularna aktivnost, kao što je trening za maraton ili triatlon – može povećati nivoe kortizola, hormona koji se oslobađa kao odgovor na stres. Iako taj hormon ima važnu ulogu u zdravlju, hronično povećani nivoi kortizola povezuju se sa dobijanjem kilograma, poremećajima spavanja i viškom sala na stomaku. Povećani nivoi kortizola dovode do gladi i žudnje za prerađenom hranom, što može voditi povećanju tjelesne težine ili sprečavanja gubitka težine.

Izbor hrane – Ishrana je jedan od najvažnijih faktora u održavanju zdrave težine. Balans u ishrani jedan je od najboljih načina za poboljšanje zdravlja. Konzumiranje hrane bogate mastima, vlaknastog povrća održiv je način gubljenja kilograma.

Težinski trening – Ako smatrate da većina treninga uključuje kardiovaskularne aktivnosti i malo težinskog treninga, pokušajte zamijeniti neke od svojih kardio vježbi sa aktivnostima izgradnje mišića, kao što su sklekovi ili trbušnjaci. Vježbe snage pomažu u izgradnji mišića i mogu povećati broj kalorija koje sagorijevate dok se odmarate.

Perimenopauza – Prelazak u menopauzu (perimenopauza) obično počinje sredinom četrdesetih. Međutim, može se dogoditi i ranije kod nekih žena. Istraživanja pokazuju da hormonske fluktuacije tokom ovog perioda mogu dovesti do povećanja tjelesne težine, posebno u području stomaka.

Facebook komentari