Zašto povremeno zaboravljamo

Povremeno zaboravljanje stvari se svakome dešava. Ne možemo pronaći ključeve od auta ili upoznate nekoga i nakon 5 minuta zaboravite ime. Niko nema savršenu memoriju, i uredu je imati nekad ispade, čak iako smo mladi.

Stvari koje smo naučili nedavno su najteže za zapamtiti zato što i dalje nisu napravile korijene u umu. Mozak ima određeni prostor za pohranu. Treba da napravi mjesta za nove, korisne stvari. Da bi to uradio, treba da izbaci bespotrebne stvari, kao i misli koje se ne koriste tako često.

Veoma je uobičajeno da zaboravimo gdje smo ostavili nešto ili zadatak koji smo trebali uraditi. Većinu vremena se to dešava jer nismo previše obraćali pažnju.

Životni stil utječe na memoriju. Naprimjer, ishrana može da igra veliku ulogu. Ako su holesterol, krvni pritisak i šećer u krvi visoki, krvne arterije u mozgu mogu da se začepe i oštete, što može da utječe na memoriju i kogniciju.

Zaboravljanje se pogoršava s godinama. Polako počinjemo da gubimo ćelije mozga u dvadesetima, te se neke hemikalije koje su potrebne ovim ćelijama smanjuju.

Vježbanje je veoma dobar izvor energije kako za tijelo, tako i za mozak. Promoviše cirkulaciju krvi kroz mozak. Pored vježbanja, dobar san je veoma bitan jer pomaže pri regulaciji memorije mozga.

Facebook komentari