Zašto se neke osobe ne debljaju prilikom unosa ugljikohidrata

Vjerovatno ste se susretali s osobama koje jedu veće količine hrane koja je puna ugljikohidrata i masnoća, a drže svoju tjelesnu liniju mršavom i ravnomjernom. To ima veze sa genima i sluzi u tijelu.

Studija objavljena u Nature Genetics portalu je pratila vezu između tjelesne težine i gena AMY1, koji je odgovoran za enzim prisutan u sluzi, poznat kao sluzna amilaza. Svaki put kada unosimo hranu, ona dolazi u kontakt sa ovim enzimom koji počinje da prerađuje hranu, te se spušta niz jednjak. Prema istraživanjima, nemamo svi isti broj kopija AMY1 gena. Što količinski više imate ovog gena, bolje ćete probaviti ugljikohidrate i nuspojave koje ostavljaju efekat mršavosti.

Istraživanje je pokazalo i da što je manje kopija AMY1 gena prisutno, to je veći rizik za pojavu gojaznosti. Veće brojke ovog gena su evolvirale zbog odgovora i smjene ishrane i dijeta koje su se promijenile još od prehistorijskog doba. Precizna uloga sluzne amilaze je nejasna, ali se vjeruje da razlaže šećer u ustima da bi probavni sistem bio spreman da primi hranu, što ubrzava apsorpciju.

Još jedna interesantna mogućnost je da različiti nivoi sluzne amilaze mogu utjecati na način okusa hrane. Osobe sa niskim nivoima otkrivaju da hrana ima kremastiji okus. Ovo može povećati želju za prerađenom hranom i voditi ka pretilosti. Šansa za osobe sa manje AMY1 gena da postanu gojazni je čak i do 8 puta veća od osoba koje imaju veće količine gena u organizmu.

Istraživanje je validno sredstvo za nutricioniste. Kada se fokusiraju na probavni sistem neke osobe, te genetsku organizaciju i AMY1 kopije gena, mogu bolje predlagati promjene u ishrani za gubljenje težine, uključujući smanjenje ugljikohidrata kao zdravi način ishrane.

Facebook komentari