Zašto se osjećamo umorno i pospano nakon jela

Svi smo nekad iskusili osjećaj pospanosti koji imamo nakon jela. Siti ste i opušteni, te se borite da držite oči otvorene. Generalno, pospanost nakon jela je normalna i ne treba da predstavlja zabrinutost.

Tijelu treba energija da funkcioniše. Tu energiju dobijamo iz hrane. Hrana se razlaže u gorivo (glukozu) u probavnom sistemu. Makronutrijenti kao što je protein daju kalorije (energiju) našem tijelu. Probavni sistem je zaslužan kao okidač za mnoge odgovore u našem tijelu. Homorni kao što su glukagon, amilin i kolecistokinin se ispuštaju i povećavaju osjećaj sitosti, šećer se povećava, te se proizvodi inzulin koji dozvoljava šećeru da dođe iz krvi u ćelije, gdje se koristi za energiju. Hormoni koji uzrokuju pospanost se nalaze u mozgu. Jedan od takvih hormona je serotonin.

Iako se sva hrana probavlja na isti način, neka utječu na tijelo drugačije, i mogu nas činiti pospanim. Amino kiselina triftofan pronađena u purećim proizvodima i ostaloj visokoproteinskoj hrani (špinat, soja, jaja, sir, tofu, riba) može izazvati pospanost. Triftofan se koristi za stvaranje serotonina. Serotonin je neurotransmiter koji pomaže u regulaciji sna. Povećana proizvodnja serotonina je odgovorna za umor nakon jela.

Trešnje utječu na nivoe melatonina, ugljikohidrati pomažu u opadanju šećera u krvi, minerali u bananama opuštaju mišiće. Ustvari, mnoge vrste hrane utječe na nivoe energije na različite načine. Bilo koji od ovih faktora nas mogu činiti pospanim.

Nije iznenađenje da nekvalitetan san može utjecati kako se osjećamo nakon jela. Ako smo opušteni i siti, tijelo se može odmarati, posebno ako ste niste dobro naspavali tokom noći.

Pored kvalitetnog sna, vježbanje pomaže da ostanete budni tokom dana, što minimizira rizik za pospanost nakon jela. Svakodnevna vježba pomaže u obnavljanju energije i smanjenju slabosti.

U rijeđim slučajevima, pospanost poslije jela svakodnevno može biti znak nekog zdravstvenog problema. Stanja koja mogu pogoršavati umornost nakon jela su dijabetes, intolerancija na hranu, anemija, neaktivna tiroidna i celijakalna bolest. Ako ste često umorni i imate neka od ovih stanja, popričajte sa doktorom o mogućim riješenjima.

Ishrana i životne navike mogu pomoći u poboljšanju i održavanju nivoa energije.

   – Unos vode zbog hidriranosti

– Konzumiranje odgovarajućih elektrolita

– Smanjivanje količine jela na jednu porciju

– Dovoljno kvalitetnog sna

– Svakodnevno vježbanje

– Izbjegavanje ili limitiranje alkohola

– Konzumiranje kafe u normalnim količinama

– Unos hrane koja je dobra za stomak, šećer u krvi, nivoe inzulina i mozak – uključujući vlakna, ugljikohidrate i zdrave masti.

Ako se osjećate umorno nakon jela, postoji velika šansa da je to samo način tijela kojim on odgovara na biohemijske promjene uzrokovane probavom. Drugim riječima, to je sasvim normalno. Međutim, ako su simptomi poremećeni, trebali biste porazgovarati sa doktorom.

Facebook komentari