Zašto se ruke smežuraju u vodi?

Decenijama su naučnici bili uvjereni da se prsti na rukama i nogama u vodi smežuraju zato što spoljnji sloj kože upije vodu i nabubri, ali nije tako.

Naime, spoljni sloj kože čvrsto je vezan za sloj ispod i ne može se samo tako širiti. Podlogu tom vjerovanju stvorili su naučnici još 1935. godine jer su primijetili kako se prsti na nogama ili rukama neće smežurati nezavisno koliko dugo stoje u vodi ako im je određeni živac oštećen.

Tada su došli do zaključka kako se to događa zbog reakcije vegetativnog nervnog sastava u tijelu koji je zadužen i za kucanje srca, disanje…

Neurolozi su sad skloni uvjerenju kako to ima evolucijsku pozadinu, odnosno prsti se smežuraju jer tako bolje prijanjaju uz mokru površinu – lakše uhvate ribu, stabilniji su na vlažnim površinama itd.

Sprovedeno je niz istraživanja na ovu temu. U jednom istraživanju zamolili su dobrovoljce da hvataju mokre i suhe predmete u dva slučaja – ako su im prsti naborani od vode i ako su suhi. S naboranim prstima bili su puno brži u sakupljanju mokrih predmeta i to za otprilike 12 posto.

Facebook komentari