Zašto sirove jabuke uzrokuju svrbež u ustima?

Ako ste ikada zagrizli jabuku i osjetili kako vas usne i usta zasvrbe, trnu, peckaju ili otiču, možda imate stanje poznato kao sindrom oralne alergije (OAS). OAS je rezultat alergijske reakcije na određenu vrstu proteinskog alergena koja se nalazi u jabukama i koja je veoma slična polenu breze.

Sve biljke imaju polen pomoću koje se razmnožavaju. Svaki polen s kojim se susrećete je drugačiji i sastoji se od jedinstvenog skupa proteina poznatih kao alergeni. Ako ste osjetljivi na određeni alergen, poput onog koji se nalazi u polenu breze, imat ćete alergijsku reakciju svaki put kad dođete u kontakt s njim.

Međutim, neke vrste voća i/ili povrća mogu sadržavati kombinacije proteina veoma slične polenu breze. Ukoliko zagrizete takvo voće, dolazi do razvoja tzv. unakrsne reaktivnosti i možete iskusiti znakove i simptome OAS, mada nešto slabijeg intenziteta i kraćeg trajanja u odnosu na izvornu alergiju na polen breze. Više od 50 posto osoba sa alergijom na polen breze će reagirati nakon konzumacije sirove jabuke (i celera).

Ako imate simptome OAS-a nakon konzumacije jabuka, skuhajte ih ili preradite (pečenjem, kuhanjem ili sušenjem), proteini će se razgraditi i tijelo ih više neće prepoznavati kao alergen.

Ukoliko ste alergični na polene breze, ambrozije ili pelina, obratite pažnju na nabrojane namirnice koje mogu dovesti do unakrsne reaktivnosti:

− polen breze: jabuka, badem, mrkva, celer, trešnja, bijeli luk, lješnik, kivi, breskva, kruška, šljiva

− polen ambrozije: banana, krastavac, dinja, sjemenke suncokreta, tikvice

− polen pelina: celer, dinje, naranče, breskve, paradajz

Najbolja prevencija simptoma OAS-a je izbjegavati namirnice koji mogu biti okidači unakrsne reakcije. Ukoliko dođe do pojave simptoma, alergijske reakcije ograničene na usta i usne mogu biti tretirane bezreceptnim antihistaminicima, lijekovima poput loratadina ili feksofenadina. U većini slučajeva, ni to neće biti potrebno jer simptomi OAS tipično prolaze nakon nekoliko minuta.

Facebook komentari