Zašto ste stalno žedni?

Nakon dugotrajnog boravka na suncu ili slanog obroka, logično je da ćete posegnuti za čašom vode i to je normalno. No, ako osjećate konstantnu žeđ ili osjećate da nikad niste dovoljno utažili žeđ, to bi moglo biti više od puke privremene dehidracije. Žeđ može ukazivati na pojačano znojenje ili veću potrebu za vodom, ali može biti i simptom određenih stanja ili bolesti te posljedica određenih prehrambenih navika. Evo šta može značiti osjećaj stalne žeđi.

SUHA USTA – suha usta gotovo uvijek daju osjećaj žeđi. Kserostomija, poznatija kao suha usta, stanje je u kojem žlijezde ne stvaraju dovoljno sline da bi vaša usta ostala vlažna. To može biti reakcija na terapijsko zračenje karcinoma ili na određene lijekove, pušenje ili posljedica starenja. Neki drugi popratni simptomi su loš zadah ili upaljene desni. Ukoliko imate suha usta, ljekari prvo predlažu povećanje unosa vode, ali s obzirom na to da je svaka osoba sa ovim problemom slučaj za sebe, najbolje je posjetiti ljekara zbog individualnog dogovora o načinima ublažavanja simptoma ovog stanja.

DIJABETES – kad imate dijabetes glukoza se nakuplja u vašoj krvi prisiljavajući bubrege na pojačanu reapsorpciju. Kad bubrezi to ne mogu ispratiti, višak glukoze osmotski privlači vodu te bubrezi izlučuju više urina nego što je to normalno (poliurija), a često mokrenje dovest će do izražene žeđi koja vodi ka dodatnom konzumiranju više tekućine (polidipsija), i tako ukrug. Ključno je obratiti se ljekaru koji će utvrditi da li je doista riječ o dijabetesu.

ANEMIJA – osobe koje imaju anemiju zapravo se bore da proizvedu što više crvenih krvnih zrnaca kako bi tijelo dobilo potreban kisik (koji se prenosi preko ovih ćelija). A kako se anemija pogoršava tako se i javlja pojačana žeđ, zajedno sa brojnim drugim simptomima poput slabosti i umora. Vaše tijelo zapravo gubi crvena krvna zrnca brže nego što se ona mogu nadoknaditi i gubitak tekućine će pokušati nadoknaditi pokretanjem žeđi.

DIJETA SA MALO UGLJIKOHIDRATA – primjerice, keto dijeta može dovesti do pojave pretjerane žeđi. To je normalna nuspojava. Naime, kad značajnije smanjite unos ugljikohidrata troši se njihova rezerva u vidu glikogena, a usput gubite vodu s kojom je glikogen vezan u organizmu (svaki gram glikogena na sebe veže nekoliko grama vode – kako rezerve glikogena iznose oko 500 g, to objašnjava početni brzi gubitak kilograma na svakoj dijeti, a posebne na onim niskougljikohidratnim).

Zbog gubitka vode možete biti žedniji no inače. Kako se metabolizam mijenja u prvih nekoliko sedmica dijete, tijelo se prilagođava promjenama u ravnoteži elektrolita i tekućina. Dakle, dehidracija jeste simptom dijete sa malo ugljikohidrata, stoga ako ste na ovoj dijeti, pripremite dodatne boce tekućine.

VIŠE TJELOVJEŽBE I TRENINGA – ukoliko ste povećali obim treninga može se desiti da će vaše tijelo tražiti više vode zbog većeg gubitka putem znojenja. Stručnjaci sugeriraju da pijete vodu 15 minuta prije vježbanja, a zatim svakih 20 minuta vježbanja, kako biste ostali dovoljno hidrirani.

Facebook komentari