Zašto su neka biljna ulja štetna?

Jedan od najboljih načina da se spriječi ili znatno smanji rizik od stanja poput bolesti srca, povišenog holesterola, povišenog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2, debljanja pa čak i određenih karcinoma, jeste ishrana bogata povrćem. 

No, imaju li iste prednosti i biljna ulja? Ne baš.

Biljna ulja su prerađena ulja različitih sjemenki poput soje, uljane repice, suncokreta, kukuruza…

Sama po sebi, biljna ulja nisu nužno opasna. Prije je problem u količini odnosno učestalosti njihovog konzumiranja – biljna ulja se koriste svakodnevno. To može izmijeniti prirodne fiziološke procese i potaknuti pojavu određenih bolesti. U velikim količinama određena biljna ulja su štetna, evo i zašto:

Sadrže visoku razinu omega-6 masnih kiselina koje su štetne ako se unose u velikim količinama. To ne vrijedi za druga biljna ulja, koja sadrže veće udjele omega-3 ili omega -9 masnih kiselina, naprimjer poput lanenog ili maslinovog ulja.

Uobičajena biljna ulja u velikoj mjeri narušavaju sastav masnih kiselina u membranama tjelesnih stanica, mijenjajući omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Taj bi omjer trebao biti u rasponu 4:1 ili manje, no uglavnom se kreće oko 16:1. To može dovesti do stanja upale, poticanja oksidacijskih procesa i razvoja hroničnih upalnih i degenerativnih bolesti. 

Ovakva biljna ulja mogu pridonijeti upali, mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, a povezana su i sa stanjima poput depresije i raka.

Znači, poruka je: možete koristiti biljna ulja, ali ne u prevelikim dozama i ne stalno.  

Facebook komentari