Zašto su rafinisani ugljikohidrati i šećer loši za zdravlje

Rafinisani ili prosti ugljikohidrati uključuju šećere i rafinisane žitarice koje nemaju neke nutritivne vrijednosti. Ovo su obično bijeli hljeb, tijesto za picu, pasta, bijelo brašno, bijela riža, slatki deserti i mnoge pahuljice za doručak. Veoma lako se probavljaju i njihov visoki glikemijski indeks uzrokuje nezdrave nivoe šećera u krvi. Mogu i uzrokovati promjene u raspoloženju i energiji i nagomilavanje masnoće u krvi, posebno oko struka.

Kada pojedete neki rafinisani ugljikohidrat, krvotok je poplavljen šećerom što okida navalu inzulina da bi raščistio šećer iz krvi. Sav taj inzulin vas može ostaviti gladnim veoma brzo poslije jela, često potaknut većim unosom ugljikohidrata. Ovo može uzrokovati prejedanje, dobijanje kilograma i vremenom dovesti do inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2. Ishrana bogata rafinisanim ugljikohidratima i šećerom je povezana i sa visokim krvnim pritiskom, srčanim bolestima, gojaznošću, hiperaktivnosti i promjenama raspoloženja.

Većina sala oko organa u stomaku i jetre je usko povezana sa inzulinskom rezistencijom i povećanim rizikom za dijabetes. Kalorije koje se dobiju putem fruktoze (pronađena u šećernim pićima kao što su gazirana pića i prerađena hrana) imaju veću šansu za dobijanje kilograma na stomaku. Smanjivanje unosa šećernih proizvoda može dovesti do manjeg rizika za dijabetes i struk bez sala.

Dobri ugljikohidrati vs loši ugljikohidrati

Ugljikohidrati su jedan od glavnih izvora energije u tijelu. Otprilike od 45 do 65 posto dnevnih kalorija treba da dolazi od ugljikohidrata. Međutim, većina bi trebala da se konzumira iz nerafinisanih ugljikohidrata. Nasuprot prostim ugljikohidratima, kompleksni se probavljaju sporije, što uzrokuje postepen rast šećera u krvi. Obično su bogati vlaknima i nutrijentima, te to može pomoći u prevenciji ozbiljnih bolesti, balansiranju kilograma i poboljšanju nivoa energije. Generalno, “dobri” ugljikohidrati imaju niži glikemijski indeks i pomažu u borbi protiv dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti u budućnosti.

Dobri ugljikohidrati uključuju:

– Nerafinisane čitave žitarice – pšenica od čitavog zrna, smeđa riža, zobena kaša, višezrnasti hljeb i ječam

– Povrće bez škroba – špinat, mahune, celer, paradajz

– Mahunarke – leće, grašak, grah

– Orašasti plodovi – orah, indijski orah

– Voće – jabuke, citrusno voće, banane, kruške i bobičasto voće.

Facebook komentari