Zašto svaki muškarac treba dati šansu jogi

Ako nikada niste imali priliku da isprobate jogu, možda vam djeluje zastrašujuće ili odbojno samo pri pomisli da izvodite takve pokrete. Ovo je nekoliko razloga zašto bi ipak trebali dati šansu jogi.

Oslobađanje od stresa

Ukoliko napeti odete u teretanu kako biste se oslobodili stresa, to može da rezultira umorom i pojačanom agresivnošću. Joga podrazumeva veliki broj tehnika za opuštanje, pa ako je kombinujete uz redovne treninge imaćete maksimalne efekte.

Preduhitrite povrede

Većina joga časova započinje podsjećanjem na to da bi trebalo da cijenite specifične potrebe i ograničenja koja vaš organizam doživljava tog dana. Ovaj pristup osvijestiće pristup vježbanju, bolje ćete procjenjivati svoje mogućnosti prilikom izvođenja pokreta pri vježbanju i potencijalne povrede. Osim toga, posljedica joge su dobro istegnuti i fleksibilni mišići koji se brže i lakše oporavljaju od upala i povreda.

Gradi veće mišiće

Joga povećava obim pokreta, i aktivira veći broj mišićnih vlakana, omogućavajući značajnu hipertrofiju u bilo kojoj mišićnoj grupi. Hipertrofija označava da je mišić uvećan, na osnovu uvećanosti ćelija mišićnog tkiva – što zapravo znači rast mišićnog tkiva na ćelijskom nivou. Na primjer, ako kombinujete jogu sa dizanjem opterećenja aktiviraćete i “ignorisane” sekcije mišića.

Smiruje um

U izuzetno brzoj i napetoj svakodnevnici, odlazak u oazu joga časa značajno utiče na relaksaciju. Takođe, dokazano je da joga može da ublaži simptome srednje depresivnih stanja, čak i kod osoba koje ne uzimaju antidepresive.

Facebook komentari