Zdrava hrana koja podiže raspoloženje

Evo koja hrana je dobra za mozak i neke vrste poremećaja raspoloženja. 

Riba

Omega 3 masne kiseline su vrsta esencijalnih masti koje morate unijeti kroz ishranu jer ih tijelo ne može samo proizvoditi. Ribe poput lososa i tune sadrže dvije vrste omega 3 masnih kiselina ( DHA I EPA) koje su povezane sa ubrzavanjem oporavka od depresije. Omega 3 kiseline igraju ključnu ulogu u razvoju mozga.

Tamna čokolada

Čokolada je bogata mnogim spojevima koji utiču na poboljšanje raspoloženja. Šećer u čokoladi može poboljšati raspoloženje, jer je brz izvor goriva za mozak. Pored toga, može se osloboditi niz spojeva kao što su kofein, teobromin i N-acinetanolamin, tvar hemijski slična kanabinoidima koja je povezana s poboljšanim raspoloženjem. Čokolada sadrži i flavonoide, koji su pokazali da povećavaju cirkulaciju krvi u mozak, smanjuju upalu i potiču zdravlje mozga, a sve to može poboljšati raspoloženje.

Fermentirana hrana

Fermentirana hrana, koja uključuje jogurt, kefir i kiseli kupus, može poboljšati zdravlje crijeva. Serotonin je neurotransmiter koji utječe na mnoge aspekte ljudskog ponašanja, kao što su raspoloženje, reakciju na stres i apetit, a čak do 90 posto serotonina u tijelu proizvodi crijevna flora.

Banane

Banane imaju visoke nivoe vitamina B6, a jedna velika banana (136 grama) sadrži 16 grama šećera i 3,5 grama vlakana. Kada je u paru sa vlaknima, šećer se polako ispušta u krvotok, što omogućava stabilne nivoe šećera u krvi i bolju kontrolu raspoloženja. Niski nivoi šećera u krvi mogu dovesti do razdražljivosti i promjena raspoloženja.

Kafa

Kofein u kafi povećava budnost i pažnju. Osim toga, povećava se oslobađanje neurotransmitera za poboljšanje raspoloženja, kao što su dopamin i norepinefrin.

Facebook komentari