Najbolje namirnice za zdravlje zuba

Svakodnevno pranje pastom i čišćenje zubnim koncem neophodno je za lijep i zdrav osmijeh, ali da li ste znali da ishrana utječe na zdravlje zuba? Konzumiranje raznih namirnica bogatih hranjivim nutrijentima iz svih skupina hrane poboljšava zdrave zuba i desni.

Uravnotežena ishrana voća, povrća, proteinske hrane, hrane bogate kalcijem i čtavih žitarica pruža osnovne hranjive tvari za optimalno oralno zdravlje.

Hrana za optimalno zdravlje zuba

– Hrana bogata kalcijem, kao što je mlijeko sa niskim nivoima masti, jogurt, sir i tofu, losos, bademi i tamnozeleno lisnato povrće pomažu u poboljšanju jačih zuba i kostiju

 – Fosfor, pronađen u jajima, ribi, crvenom mesu, orašastim plodovima i grahu dobar je za snažne zube

– Vitamin C poboljšava zdravlje desni sa konzumiranjem agruma, paprike, brokule, krompira i špinata.

Opirite se želji da često grickate – što češće jedete, posebno između obroka, to je vjerovatnije da ćete uvesti kiselinu koja napada zube. Slatkiše bi trebali izbjegavati i odabrati zdravije izbore kao što su sirovo povrće, voće i obični jogurt. Ako ne možete oprati zube, isperite usta vodom da biste ih oslobodili od čestica hrane.

Osim zdrave ishrane, oralni problemi mogu se spriječiti uvođenjem dobre oralne higijene, kao što su pranje zuba sa pastom koja sadrži flourid dva puta dnevno, čišćenje sa koncem jednom dnevno, i ispiranje usta sa vodicom za zube.

Facebook komentari