Zdrave namirnice koje ne konzumirate često

Postoji veliki broj istraživanja i studija koje pokazuju prednosti voća i povrća. Tako smanjujemo rizik od raka, visokog krvnog pritiska, srčane bolesti i gojaznosti. U prosjeku, jedna osoba pojede oko dvije porcije dnevno. Ako ste siti standardnog unosa voća i povrća i želite da pokušate nešto drugačije ali i zdravije, ovo su neke od namirnica koje su itekako bogate vitaminima i mineralima.

– Mango
Postoje mitovi da je mango voće koje se konzumira samo ljeti. Razne vrste manga se uzgajaju tokom godine, tako da smo uvijek u mogućnosti da ga kupimo i probamo. Voće je puno vitamina A i C i donosi veliku dozu vlakana i potasija. Ako niste u mogućnosti da kupite svježi mango, zamrznuti može biti dobra zamjena.

– Raštika
Kao i kelj, raštika je povrće iz porodice krstašica (karfiol, brokoli i kupus), grupa povrća poznata po svojstvima antioksidanta i sastojaka koji se bore protiv raka. Raštika je bogata vitaminima A, C i K. Dodajte je u supu ili koristite kao dodatak tortilji.

– Mandarine
Lako se gule i slatke su, što ih čini odličnim proizvodom za grickanje ili kao dodatak prehrani djeci. Dvije mandarine imaju pola dnevnog unosa vitamina C.

– Bijeli krompir
Bijeli krompir je jedno od povrća koje je potcijenjeno zbog svog glikemijskog indeksa. Odličan je izvor vitamina C, sadrži više potasijuma od banane i kad ga konzumirate sa korom, unijet ćete i određenu dozu vlakana.

– Suhe šljive
Istraživanja su pokazala da jedna porcija suhih šljiva (4 do 5) pomaže probavnom sistemu i jačanju kostiju. Veoma su lagane i ukusne.

– Zmajevo voće (Pitaja)
Može se naći u sušenoj formi ali i svježe. Jedna porcija svježeg zmajevog voća u sebi sadrži 3 grama vlakana i dobar nivo magnezija.

– Patlidžan
Patlidžan je namirnica koja ima nizak nivo kalorija ali i visok nivo razgradivih vlakana. Možete ga isjeći na tanke kriške, te ispeći na maslinovom ulju i dodati malo sosa ili sira da dobijete jedno jelo bogato vlaknima.

Facebook komentari