Zdrave zamjene za slatkiše

Slatkiši su uglavnom napravljeni od šećera, umjetnih okusa i boja, što ih čini visoko kaloričnom hranom koja sadrži malo hranjivih vrijednosti. Većom konzumacijom slatkiša može se povećati rizik od karijesa, pretilosti i dijabetesa tipa 2. Ako volite slatkiše, ali želite imati uravnoteženu ishranu, postoji dosta poslastica kojima možete zamijeniti slatkiše.

Svježe voće

Svježe voće prirodno je slatko i sadrži hranjive tvari kao što su vlakna, vitamini i minerali. Za razliku od slatkiša, plodovi voća su obično niskokalorični i puni vlakana.

Sušeno voće

Budući da je dehidrirano, suho voće je koncentrovano sa nutrijentima i šećerom, što ga čini još slađim i kalorijski jačim od svježeg voća. Zato pazite na svoje porcije. Studije pokazuju da osobe koje umjereno jedu sušeno voće imaju kvalitetnu ishranu i dostatan unos hranjivih tvari. Možete pronaći gotovo svaki sušen plod, ali obratite pažnju da proizvod ne sadrži dodane šećere.

Domaći sladoled

Domaći sladoledi nam daju sve koristi od voća bez dodatnih šećera i umjetnih sastojaka. Da bi ih pripremili, jednostavno pomiješajte svoj izbor voća sa vodom, mlijekom sa niskim nivoima masti ili jogurtom. Smjesa se natoči u kalupe za sladoled ili plastične čaše, stavi štapić za sladoled u sredinu svakog, i zamrzne preko noći.

Smrznuto voće

Smrznuto voće čuva hranjive tvari svježeg voća jer je u potpunosti sazrilo prije zamrzavanja.

Mješavina grickalica

Mješavina grickalica obično kombinuje orašaste plodove, sjemenke, žitarice, sušeno voće i čokoladu, pružajući nam vlakna, proteine i mnoge korisne biljne spojeve. Međutim, kupljene mješavine mogu imati šećer u svom sastavu, tako da je najbolje napraviti vlastitu kombinaciju. Za zdravu, domaću verziju, pomiješajte indijski oraščić, brusnice, sjemenke bundeve i tamni čokoladni čips.

Facebook komentari