Zdravi pristup ishrani u djetinjstvu može smanjiti rizik za gojaznost

Iako se mnoga djeca rađaju sa urođenom sposobnošću da prestanu jesti kada su sita, na njih utječe i atmosfera, uključujući želje i zahtjeve roditelja tokom obroka.

Ako se djeca osjećaju pod pritiskom da moraju jesti, možda im je teže slušati unutarnje znakove koji im govore kada su siti.

Roditelji bi trebali razmotriti izgradnju pozitivnog okruženja u ishrani koji se fokusira na zdrave navike u ishrani, umjesto što se fokusiraju na oštra pravila o tome šta i kako bi dijete trebalo jesti.

Roditelji bi trebali poticati djecu da jedu zdravu hranu uz :

– Osiguravanje konstantnog vremenskog rasporeda za obroke
– Dopuštanje djeci da odaberu koju zdravu hranu žele jesti
– Posluživanje zdrave ili nove hrane uz hranu koju djeca već jedu
– Obraćanje pažnje na verbalnu ili neverbalnu glad i sitost
– Izbjegavati pritisak na djecu da jedu više nego što žele jesti.

Neki roditelji smatraju da je teško dopustiti djeci da donose vlastite odluke o hrani, posebno ako djeca ne žele probati novu hranu ili postaju izbirljiva. Takvo ponašanje uobičajeno je i smatra se normalnim u ranom djetinjstvu, u razdoblju od prve do pete godine, dok djeca uče o ukusima i teksturama čvrste hrane. Autoritativan pristup povezan je sa djecom koja će vjerovatno jesti kad nisu gladna i jesti manje zdravu hranu koja će vjerovatno biti visokokalorična, što povećava rizik od prekomjerne težine i pretilosti, te srčanih bolesti.

Facebook komentari