Zdravstvene blagodati grožđa

Grožđe ima dugu historiju medicinske primjene. Još od antičke Grčke ljudi koriste grožđe u ljekovite svrhe. U novije vrijeme, sok od grana grožđa koristi se za liječenje problema s kožom i ogrebotina.

Moderna medicina otkrila je blagodati sjemenki grožđa i crnog vina. Ekstrakt sjemenki grožđa pravi se od zgnječenih sjemenki. Određeni sastojci ekstrakta mogu zaštititi krvne žile i kardiovaskularni sistem. To čine zaustavljanjem razgradnje kolagena i na taj način se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Ekstrakt može imati i antioksidativni učinak koji može smanjiti rizik od razvoja određenih vrsta karcinoma.

Ekstrakt sjemenki grožđa koristi se i za liječenje problema sa srcem, u koje spada i ateroskleroza. Ekstrakt dolazi u obliku kapsula, a ulje se koristi za preljeve salat. Smatra se da ne uzrokuje nuspojave, niti su do sada poznate interakcije s hranom ili lijekovima. Ipak, djeca, trudnice i dojilje ne bi trebale koristiti ekstrakt sjemenki grožđa, zbog nedostatka pouzdanih dugoročnih podataka o sigurnosti njihove primjene.

Facebook komentari