selen

Zdravstvene blagodati selena


Selen je esencijani mikronutrijent odnosno mineral u tragovima, što znači da vašem tijelu treba u maloj količini. Kombinira se s proteinima u tijelu stvarajući antioksidanse zvane selenoproteini, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja slobodnim radikalima. Selen je bitan za normalan rad štitnjače, reprodukciju i sintezu DNK. Također, potreban je za biosintezu testosterona, kao i za stvaranje i razvoj spermatozoida.
Iako tačan mehanizam djelovanja još nije potpuno razjašnjen, selen zbog svoje antioksidativne uloge čini važan faktor u prevenciji raka i bolesti srca.

Mogući neželjeni efekti

Selenoza (višak selena u tijelu) rezultira gastrointestinalnim simptomima, gubitkom kose, bijelim mrljama na noktima, mirisom daha na bijeli luk, umorom, razdražljivošću i blagim oštećenjem živaca.
Toksičnost selena javlja se obično zbog industrijske izloženosti selenu, a ne uzimanjem dodataka prehrani, ali moguće je unositi previše selena ako redovno uzimate velike doze.

Doziranje

Preporučene dnevne doze selena za zdravu odraslu osobu variraju ovisno o geografskom području u kojem osoba živi. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje 55 mcg/dan, dok prosječan dnevni unos selena u Evropi iznosi 40 mcg/dan, a u SAD-u 93 mcg/dan. Razlog tome je tlo koje je u Evropi puno siromašnije selenom. Potreba trudnica i dojilja za selenom veća je nešto od preporučene dnevne doze.Nedostatak selena rijedak je u razvijenim zemljama jer lako se unosi hranom. Osobe s nekim bolestima bubrega koje zahtijevaju hemodijalizu i HIV pozitivni pacijenti mogu biti u većem riziku od manjka selena.

Izvori selena

Selen nalazimo u mnogim biljnim namirnicama, poput cjelovitih žitarica i orašastih plodova, kao i u većini hrane životinjskog porijekla. Morski plodovi i organsko meso najbogatiji su izvori, a slijede meso, žitarice i mliječni proizvodi. Dobar izvor selena su jaja, riba i živina.Ukoliko odlučite uzeti bilo koji dodatak prehrani, uključujući i selen, obavezno konsultujte svoga liječnika ili apotekara.

Facebook komentari