Zdravstvene koristi ananasa

Ananas je jeftina i ukusna namirnica koju možemo lako uključiti u obroke i smatra se prirodnim “gorivom” kada govorimo o zdravstvenim koristima.

Pomaže u probavi – Razlog tome su visoke koncentracije bromelaina, grupe enzima koji pomažu u razlaganju proteina u probavnom sistemu, što olakšava probavu. Osim toga, bromelain također može pomoći kod uznemirenog želuca, upale i oticanja nosa.

Borba protiv bolesti – S obzirom da je ananas bogat antioksidantima kao što su flavonoidi, može pomoći da smanji rizik od razvoja brojnih bolesti. Bromelain također igra ulogu u ovoj funkciji i studije pokazuju da zaustavlja rak kože, želučanog sistema i debelog crijeva.

Poboljšava imunitet – Jeste li znali da jedna šoljica ananasa daje ukupni preporučeni dnevni unos vitamina C? Zajedno sa bromelainom, pomaže povećati imunitet i suzbija upale u tijelu.

Pomaže sa gubitkom kilograma – Za one koji žele izgubiti višak kilograma, ananas je odličan izbor. Ne samo da je slatkog okusa, nego je i niskokalorično voće, što ga čini alternativom za šećernu poslasticu koja se često obrađuje.

Facebook komentari