Zdravstvene koristi crnog bibera

Crni biber, zajedno sa kuhinjskom soli, poboljšava okus bilo koje hrane. Pored toga što je bogat vitaminima i mineralima, crni biber ne samo da stimuliše čulo okusa, već i donosi pozitivne efekte na mnoge sisteme u tijelu. Kao dodatak, poboljšava metabolizam, te fizičko i psihičko zdravlje.

Dobar za probavu – Sirovi crni biber može potaći na lučenje želučanu kiselinu koja pomaže u probavi. Želučana kiselina razlaže hranu i može smanjiti rizik za neke druge probavne probleme.

Bogat nutrijentima – Crni biber sadrži više nutrijenata nego što mislite. Odličan je izvor vitamina A, C i K. Ostali nutrijenti prisutni u crnom biberu uključuju vitamin B1, vitamin B2, vitamin B9, kalcij i bakar.

Prevenira zatvor – Dodavanje crnog bibera u hranu može riješiti problem konstipacije (zatvora). Kada se konzumira svakodnevno, ovaj efekat može smanjiti rizik za pojavu raka crijeva, konstipaciju, mučninu i ostale poremećaje povezane sa bakterijama.

Pomaže u gubitku kilograma – Crni biber pomaže u gubljenju kilograma i može se dodati u zeleni čaj dva do tri puta dnevno. Bogat fitonutrijentima koji doprinose redukciji masnih naslaga, ovaj začin povećava metabolizam.

Pigmentacija kože – Crni biber pomaže u održavanju prirodne boje kože i spriječava pojavu hiperpigmentacije.

Facebook komentari