Zdravstvene koristi crnog bibera

Crni biber, zajedno sa kuhinjskom soli, pomaže u poboljšanju okusa bilo koje hrane. Pored toga što je bogat vitaminima i mineralima, crni biber ne samo da stimuliše čulo okusa, već i donosi pozitivne efekte na mnoge sisteme u tijelu. Kao dodatak, poboljšava metabolizam, te fizičko i psihičko zdravlje.

Dobar za probavu – Sirovi crni biber zadrži hidrokloričnu kiselinu koja pomaže u probavi. Hidroklorična kiselina čisti crijeva i smanjuje rizik za ostale probavne probleme.

Bogat nutrijentima – Crni biber sadrži više nutrijenata nego što mislite. Odličan je izvor vitamina A, C i K. Ostali nutrijenti prisutni u crnom biberu uključuju tiamin, vitamin B2, vitamin B9, kalcij i bakar.

Prevenira konstipaciju – Dodavanje crnog bibera u hranu može riješiti problem konstipacije. Kada se konzumira svakodnevno, smanjuje rizik za pojavu raka crijeva, konstipaciju, mučninu i ostale poremećaje povezane sa bakterijama.

Pomaže u gubitku kilograma – Crni biber pomaže u gubljenju kilograma i može se dodati u zeleni čaj dva do tri puta dnevno. Bogat fitonutrijentima koji doprinose redukciji masnih naslaga, ovaj začin povećava metabolizam.

Pigmentacija kože – Crni biber pomaže u održavanju prirodne boje kože i spriječava pojavu hiperpigmentacije.

Facebook komentari